Piazza Navona
Piaza Navona, Roma’nın en görkemli ve turistik meydanlarından biridir. Eğer Piazza Navona’yı daha önce ziyaret etmemişseniz onu ilk gördüğünüz an tüm heybeti ile içine çeker ve büyüler sizi.
Roma kendisi kadar meydanları ile de ünlü bir kenttir. Bu görkemli meydanlar ve tarih birleşip Roma’yı oluşturmuş dersek yanlış bir tabir kullanmış olmayız sanırım.
Bana göre Roma’nın tüm meydanları çok ihtişamlı. Zaten şehrin her bir noktasından tarih fışkırıyor. ‘’Roma’nın bütün meydanları ihtişamlı’’ dedik; ama hepsi bir yana Piazza Navona bir yana.
Piazza Navona’ya hem Pantheon hem Campo dei Fiori hem de arka sokakları, Tiber Nehri’ni aşarak Vatikan ve Castel Sant Angelo tarafından da ulaşabilirsiniz.
Piazza Navona hep biraz bohem gelmiştir bana. Bir Montmartre değildir tabi ki de ama meydanda bulunan sokak ressamları ve müzisyenler bu havayı solutuyor ve hissettiriyor insana.
Turistik bir meydan olması sebebi ile günün her saati kalabalık ve cıvıl cıvıldır. Sokak ressamları, müzisyenler, Jonglörler bu tarihi oval meydanın mutlak ev sahipleri yani Hancılarıdırlar!
PIAZZA NAVONA’NIN TARİHİ:
Piazza Navona, Stadio di Domiziano ismi ile bir stadyum olarak oval bir yapıda inşa edilmiştir. Bu Stadyumu 1.YY’da ‘’İmparator Domitianus’’ Romalılara hediye olarak yaptırtmıştır. Dünyaca ünlü Circo Massimo benzeri oval bir yapıya sahip olan Piazza Navona, Circo Massimo’dan daha küçüktür. Spor müsabakaları için kullanılmış olan meydan Kolezyum’un tahrip olduğu dönem zarfında Gladyatör Döğüşleri için de kullanılmıştır.
30.000 kişi kapasitesi olan stadyum 3.YY’da yeniden inşa edilmiştir. ‘’Alessandro Severo’’ tarafından yaptırılan stadyumun adı Sirk Alexandrinus olmuştur.
Ortaçağda stadyum yavaşça çökmüştür. Günümüzde Piazza Navona etrafında bulunan binalar bu çöken stadyumun tribünlerinin yerlerine inşa edilmiştir.
GÜNÜMÜZDE PIAZZA NAVONA:
Günümüzde Piazza Navona’da bulunan ve meydanla özdeşleşmiş yapılar ise şu şekildedir;
FONTANA DEI QUATTRO FIUMI: 1651 yılında Gianlorenzo Bernini tarafından projelendirilmiş ve yapılmıştır. Çeşme dünyadaki Papalık otoritesinin simgesidir. Bir efsaneye göre Bernini Sant’ Agnese Kilisesi projelendirme işinin rakibi Borromini’ye verilmesi nedeni ile Çeşmede kendisini Borromini’nin yaptığı işten korumak amacıyla elini kaldıran bir heykel figürü yaratmıştır. Bu figür Rio Del La Plata Nehri’ni temsil etmektedir.
FONTANA DEL NETTUNO: Fontana del Calderai olarak da bilinir. Meydanın kuzey kısmında bulunur. Fontana del Nettuno’da bulunan ana figür olan Neptün heykelini mimar Antonio della Bitta yapmıştır. Kalan diğer 8 figür ise Gregorio Zappala’nın elinden çıkmıştır.
FONTANA DEL MORO: Piazza Navona’nın güney kısmında bulunan Fontana del Moro Papa Innocenzo X’un isteği ile Bernini tarafından projelendirilmiş ve 1654 yılında Giacomo della Porta tarafından yaratılmış; ama tamamlanamamış olan çeşmenin üzerine yapılmıştır. Fontana del Moro yarı insan bir merkez figürden oluşmaktadır. Bu dev merkez figür Moro (Afrika) olarak adlandırılmıştır.
SANT’AGNESE DI AGONE: Sant’Agnese di Agone, 1672 yılında yapımı tamamlanmış olan ve Piazza Navon’da bulunan Barok kilisedir. Rivayete göre kilise Stadio di Domiziano’da ölen genç bir kız olan Sant’Agnese’ye ithaf edilmiştir.
Barok mimari ile inşa edilmiş olan Sant’Agnese di Agone Yunan Haç Planı’na göre düzenlenmiştir. Papa Innocenzo X’un edebi istirahatgahı da bu kilsedir.
Oldukça görkemli ve sanat ile dopdolu olan kilise Roma’nın en önemli, görülmesi gereken dini yapılarından bir diğeridir.
Kilise 3 mimar tarafından projelendirilmiştir bu mimarlar; Rainaldi, Borromini ve Rainaldi’nin oğlu Carlo’dur.
PALAZZO PAMPHILJ: Piazza Navona’da bulunan saray 1644-1650 yılları arasında inşa edilmiştir. Innocenzo X’un Papa seçilmesinden sonra bu sarayda yaşamıştır. Palazzo Pamphilj 1920’den bu yana Brezilya elçiliği olarak kullanılmaktadır.