Belgrad Gezi Notları

Sırbistan’ın başkenti Belgrad Türk turistlerin oldukça rağbet göstermekte olduğu destinasyonlardan biri durumunda. Uçuş mesafesinin kısa olmasının yanı sıra Sırbistan’ın Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor olmasının da Belgrad’ı ziyaret eden Türk popülasyonunun fazla olması üzerinde ciddi bir etkisi var. Bir seyahate giderken vize derdi olmaması çok önemli. Bunun yanı sıra vize için harcanan – ki ciddi bir rakam tutuyor- meblağdan kurtuluyor olmak da Belgrad ya da Sırbistan’ın herhangi bir bölgesine yapılacak olan seyahatleri cazip kılıyor. Yukarıda saydığımız pozitif etkenlere Sırbistan’ın Euro bölgesi ülkelerine nazaran oldukça ucuz bir ülke olmasını da eklersek hata yapmış olmayız sanırım.

SIRBİSTAN NEREDEDİR?

Balkanlarda konumlu olan ülke eski Yugoslavya Federasyonu döneminde federasyonda yer alan en büyük etnik gruptu. Balkanlarda daha doğrusu Yugoslavya Federasyonu’nda yaşanan uzun ve acı bir iç savaş dönemi sonrası Yugoslavya Federasyonu en son hali ile 7 ülkeye (Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Karadağ, Kosova, Bosna-Hersek) ayrıldı. Bu ülkelerden bir de Sırbistan ve yazımızın konusu olan Belgrad ise Sırbistan’ın başkenti. Şehir Eski ve Yeni şehir olarak iki bölüme ayrılıyor; Stari Grad ( Eski Şehir), Novi Belgrad ( Yeni Belgrad) olarak adlandırılıyor. Belgrad Sırpça ’da ”Beyaz Şehir” anlamına geliyor.

BELGRAD’A NASIL GİDİLİR?

THY ve Pegasus Havayolları’nın Belgrad uçuşları bulunuyor. İstanbul-Belgrad uçuşu yaklaşık olarak 1 saat 40 dakika sürüyor.

Belgrad uçak bileti almak ya da fiyatlar, saatler hakkında fikir edinmek için burayı tıklayınız.

BELGRAD HAVALİMANI’NDAN ŞEHİR MERKEZİNE NASIL ULAŞILIR?

Belgrad Havalimanı’nın adı Nikola Tesla Havalimanı. Nikola Tesla Havalimanı Belgrad şehir merkezine 20 KM mesafede konumlu.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Belgrad’da da Havalimanından şehir merkezine gelmek için birçok alternatif mevcut. Bizim yazımızın konusu ise bu alternatiflerin toplu taşıma ile olanları.

Toplu taşıma ile Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’ndan Belgrad şehir merkezine ulaşmak adına öne çıkan alternatifler ise şöyle;

Mini Bus A1: Havalimanı çıkışında Minibüs A1 durağı bulunuyor. Buradan kalkan araçlarla SLAVIJA MEYDANI’na kadar ulaşabilirsiniz. Ücret 300 Dinar olup yaklaşık 2,50 Euro’ya tekabül etmektedir. Bileti minibüste şoförden alabiliyorsunuz.

72 No’lu Otobüs:  Bu otobüs ile ZELENI VENAC’a kadar gidebilirsiniz. 35 dakikada bir kalkan otobüsün yolculuk süresi 50 dakikadır. 72 No’lu otobüsü kullanmanız durumunda ödeyecek olduğunuz ücret; bileti çıkıştaki büfeden alırsanız 89, otobüs içinde alırsanız 150 Dinar’dır.Bu otobüs için öncelikli olarak havalimanının 2.katına çıkmanız gerekiyor.

OTEL ÖNERİSİ:

Konaklama yapmış olduğumuz otel; Trg Republike, Skadarlija, Knez Mihailova caddesi ve Alışveriş merkezi Rajiceva’ya çok yakın mesafede bulunmakta olan Belgrade Inn Garni Hotel. Otel gayet temiz ve merkezi konumda ayrıca toplu taşıma noktalarına da oldukça yakın. Kahvaltısı tatmin edici, odalar güzel döşenmiş ve temiz ama küçük. İş amaçlı geziler için de otelin bünyesinde 50 kişilik bir toplantı salonu bulunuyor.

Belgrade Inn Garni Hotel hakkındaki müşteri yorumlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Belgrade Inn Garni Hotel ya da başka bir otel hakkında bilgi almak, rezervasyon yapmak için burayı tıklayınız.

BELGRAD’DA TOPLU TAŞIMA:

Otobüs, Troleybüs, Tramvayların her kapsında kart okutma makinası bulunuyor. Otobüslere istediğiniz kapıdan inip binebiliyorsunuz. Araçlara bindiğinizde kartınızı okutmanız gerekiyor. Şehir içi ulaşımda kullanılan kart İstanbul Kart muadili Busplus. Busplus durakların çevresinde bulunan büfelerden temin edinilebiliyor. Araçlara binerken yerel halkın kart bastığını görmedim. Bu durum sizin de tercihinize kalmış; ama ulaşım o kadar ucuz ki boşuna gurbet ellerde riske girmeyin derim. Şehir ulaşım ağı olarak 4 bölgeye ayrılmış durumda; bunun 1 ve 2. Bölgesi şehir içi ve genelde sizin işleriniz de bu bölgelerde olacak. 2 no’lu tramvay ile bütün Stari Grad’ı yani Eski Belgrad’ı gezebilirsiniz.

BELGRAD’DA NERELERİ ZİYARET ETMELİSİNİZ?

Kalemegdan Kalesi (Belgrad Kalesi): Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktada bulunan tarihi kale.

Aziz Sava Katedrali: Dünyanın en büyük Ortodoks kiliselerinden biri.

Nikola Tesla Müzesi: Bilim dünyası tarafından hakkının tam olarak teslim edilmediğini düşündüğüm ünlü bilim adamı Nikola Tesla hakkında birçok şey bulacağınız müze.

Sırbistan Ulusal Müzesi: TRG Republike’de bulunan Sırbistan’ın en eski ve en büyük müzesi.

St. Mark Kilisesi: Tasmajdan Parkı içinde bulunan Sırp Ortodoks kilisesi.

Tasmajdan (Taş Meydan): Belgrad’ın içinde oldukça büyük ve yemyeşil bir park.

Skadarlija Mahallesi: Belgrad’ın bohem mahallesi.

Bayraklı Camii: 1500’lerin sonuna doğru Osmanlı döneminde Belgrad’da inşa edilmiş olan cami.

Trg Republike (Cumhuriyet Meydanı): Belgrad’ın en popüler meydanı, şehrin kalbi de diyebiliriz. Ulusal müze, Ulusal tiyatro ve şehrin en işlek caddesi olan Knez Mihailova’nın hemen yanı başında.

Trg Trazije (Trazije Meydanı): Belgrad’ın Trg Republike’den sonraki en görkemli ve ünlü meydanı.

Damat Ali Paşa Türbesi: Belgrad Kalesi içinde bulunmakta olan ‘’Mora Fatihi’’ Damat Ali Paşa’nın türbesi.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir