MSC ORCHESTRA İle Marsilya’dan Cenova’ya

Aylar öncesinden MSC ORCHESTRA gemisi ile Marsilya-Genova yolculuğumuz için biletlerimizi almıştık. Zaman çok hızlı aktı ve bir Eylül günü seyahat tarihimiz gelmişti.

Gemi konaklama belgelerimizi, uçak biletlerimizi ve gemi sonrası Nice’te yapacağımız otel konaklamamızın belgesini seyahat dosyamıza koyup, valizlerimizi de kapattıktan sonra yola çıkmak için hazır hale gelmiştik. İlk durağımız İstanbul-Marsilya uçuşumuzu gerçekleştirmek için İstanbul Atatürk Havalimanı oldu. İstanbul-Marsilya uçuşumuzu THY ile gerçekleştirdik ve uçuş 3 saat 30 dakika sürdü.

MARSİLYA HAVALİMANI İLE VIEUX PORT ARASI ULAŞIM NASIL?

Marsilya’ya yani Aeroport Marseille Provence’den MSC ORCHESTRA ‘ya katılacağımız liman olan Vieux Port’a taksi ile ulaştık zaten başka bir ulaşım imkânı da mümkün değil. Havalimanı ile liman arası 15 dakika kadar sürüyor ve taksi ücreti 45 Euro. Taksiye bindiğinizde hangi gemiye katılacağınızı şoföre söylemeniz durumunda sizi o geminin önüne kadar götürüyor.

Anlatmış olduğum bu ulaşım detayı kafalarınızı karıştırmasın. Eğer Marsilya şehir merkezi ya da Provence’e gitmek isterseniz, hemen terminal çıkışında toplu taşıma imkânları ( Metro, otobüs vb.) mevcut; lakin Vieux Port’a herhangi bir toplu taşıma imkanı yok. Ya transfer alacaksınız ya da taksi.

GEMİYE GİRİŞ İŞLEMLERİ NE ŞEKİLDE OLUYOR?

Limana varışta öncelikle valizlerinizi bırakıp 1.kontrol noktasına geçiyorsunuz. Akabinde 1.kontrol noktasından yukarıya Pasaport kontrolü ve evraklarınızın kaşelenmesi için çıkıyorsunuz. Bu aşamaları geçtikten sonra artık gemiye binmenize engel hiçbir prosedür kalmamış oluyor. Gemi içinde görevli personel sizi karşılıyor ve fotoğrafınızı çekip, check-in işlemlerinizi tamamlıyor. Odalara giriş saati 14.00, oda pass kartınızı alıp odanıza geçtiğinizde 1.kontrol noktasında teslim etmiş olduğunuz valizlerinizin odanızın kapısına kadar getirilmiş olduğunu görüyorsunuz. Odaya girdiğinizde ise yatağınızın üstünde, liman giriş çıkışlarında kullanacak olduğunuz gemi tanıtım kartlarınız hazır olarak buluyorsunuz.

GEMİDE EKSTRA HARCAMALAR NASIL OLUYOR?

Gemide hiçbir şekilde para ile ödeme yapmanız mümkün değil. Ekstra harcamalarınızı yapabilmeniz adına sizlere kart veriliyor. Bu harcamalar için ailelerden 250 Euro, münferitlerden 150 Euro depozito, nakit ya da kredi kartı vasıtası ile alınıyor, kartınızda para bittikçe tekrar yükleme yapıyorsunuz. Hiç ekstra yapmayacağınızı düşünüyorsanız, kart almayabilirsiniz. Yolculuk sonrasında artan paranız varsa çıkış işlemlerinizi müteakip muhasebeden kalan paranızı alıyorsunuz; fakat burada şöyle bir durum var: Eğer depozitonuzu kredi kartı vasıtası ile ödemişseniz ve kartınızda para kalmış ise iadesi kredi kartınıza ancak 15 gün içerisinde yapılabiliyor. Gemide 10 Euro günlük bahşiş bedeli var, kartınıza hiç para yükletmezseniz sizden bu bedeli almıyorlar; yani bir nevi hiçbir ekstra servis almadığınız için bahşiş ödemenizi gerektirecek bir durumda olmadığı mantığı ile hareket ediyorlar. Seyahate çıkan iki arkadaş tek bir kart kullanır ise 10 günlük bir seyahatte 100 Euro bahşiş bedeli ödemekten kurtulabilirler, bu da kişi başı 50 Euro’nun cepte kalması anlamına gelir.

GEMİDE KAÇ ÇEŞİT KABİN VAR VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

MSC ORCHESTRA’ da toplam 1.275 kabin var ve yolcu kapasitesi 3.223 kişi.

Gemide: İç Kabin, Dış Kabin, Balkonlu Kabin ve Suit Kabin olmak üzere 4 ana kabin tipi mevcut.

İç Kabin:  13-20 m² arası 275 adet olup geminin iç kısmında bulunurlar. Bu tip kabinlerin penceresi bulunmamaktadır.

Dış Kabin: 16-17 m² arası 173 adet olup geminin dış tarafında bulunur ama balkonları olmayıp lomboz adı verilen açılmayan camları bulunmaktadır.

Balkonlu Kabin: 17-39 m² arası 809 adet olup geminin dış tarafında bulunur ayrıca önlerinde oturulabilecek büyüklükte balkonları bulunmaktadır.

Suit Kabin: 31 m² olup 18 adet bulunmaktadır.

Ayrıca bu kabin grupları da kendi içlerinde farklı alternatifleri olan kabinlere ayrılmaktadır.

MSC ORCHESTRA’DA YEME, İÇME VE RESTORANLAR.

Gemi seyahatinizi Tam Pansiyon olarak satın alıyorsunuz, yani; sabah, öğlen ve akşam yemekleri şeklinde. C/ in günü öğlen yemeği ile başlıyor, C/ out günü ise sabah kahvaltısı ile bitiriyorsunuz. Gemide 2 adet A la carte restoran ve geminin en üst katında da yaklaşık 20 saat kadar hizmet veren bir açık büfe restoran mevcut. Bu açık büfe restoranda: Pizza, makarna, çorba, meyve, pasta, sandviçler, kurabiyeler, et çeşitleri, ızgaralar vs… aklınıza gelebilecek her türlü yiyecek, içecek mevcut. A la carte restoranda yemeğe katılmak için mutlaka ceket, kumaş pantolon giyinmek mecburi; yani bir suit code durumu söz konusu. Eğer çok kasamam diyorsanız, sadece en üst kattaki açık büfe restoranda da gayet rahatlıkla tüm yeme, içme ihtiyaçlarınız karşılayabilirsiniz, açık büfe restoranda böyle bir kılık, kıyafet  mecburiyeti yok. Kapalı su geminin her yerinde ücretli, sadece A la carte restoran ve 15.kattaki açık büfe restoranda makinelerden içeceğiniz su ücretsiz; ama bu su da büyük ihtimalle arıtma. Açık büfe kısmında ise çay, kahve ve konsantre meyve suları ücretsiz.

A la carte restoranda yemek iki ayrı saatte veriliyor. Gemi kartlarınızın üzerinde sizin yemeğe gireceğiniz saat yazılı oluyor ve akşam yemeğinin ilk grubu 19.30’da restorana giriş yapabiliyor.

SİGARA OLAYI.

Sadece açık büfenin olduğu 15.katta sigara içenlere ayrılmış bir alan var, diğer alanlarda sigara içmek yasak.

MSC ORCHESTRA’DA BAŞKA NE İMKANLAR MEVCUT?

Havuz, sauna, fitness, animasyon gösterileri, casino gibi imkânlar mevcuttur.

GEMİDE İNTERNET ERİŞİMİ NASIL?

Gemi denizde seyir halindeyken, cep telefonu ve internet kesinlikle çekmiyor. Karaya yakın kısımlarda zor da olsa bağlantı yakalanabiliyor. Yani seyir halindeyken internet ve cep telefonunu unutun. Gemi de satın alabileceğiniz çeşitli internet paketleri var; ama bu paketler de bir farklılık sağlamıyor.

SEYAHAT ROTAMIZ NASILDI?

1.Gece: Marsilya’dan Palma de Mallorca’ya seyir halinde geçti.

1.Sabah: Akşam saat 19.00’da Marsilya’dan hareket eden gemimiz, sabah saat 10.00’da Mallorca’ya vardı ve akşam saat 20.00’a dek burada demirli kaldı, en geç saat 19.30’da gemide olmamız gerekiyordu. Şehir merkezi limana oldukça yakın. Liman çıkışında bisiklet kiralama imkânı var, günlük kiralama bedeli 10 Euro. Liman ile şehir arası bisiklet ile 15 dakika kadar sürüyor ve Mallorca’yı bisiklet ile rahatlıkla gezebilirsiniz. Bisiklet ile şehri gezmek hem ekonomik hem de güvenli, bisiklet kullanıcılarının hep geçiş önceliği var.Gemi içinde de paket turlar satılıyor fakat bu turlar oldukça pahalı. Zaten gemiye bindiğiniz andan itibaren gemi personeli mütemadiyen size:  Yemek, alışveriş, tur paketleri satmaya çalışıyor. Mallorca şehir merkezine ulaştığınızda bisiklet park noktalarına bisikletinizi kilitleyerek bırakabilirseniz. Görülecek yerler: Büyük Katedral ve çevresinde konumlu Old Town.  Mallorca’nın sokaklarında güven içinde dolaşabilir ve şehri keşfedebilirsiniz. Merkeze bisikletle 10 dakika uzaklıkta denize girme imkânı mevcut, ince kum ve gayet güzel. Gemi içinde otobüs kuponları satılıyor, bu kuponları kullanarak şehir merkezine gitmek isterseniz kişi başı bedeli 13 Euro. Her akşam odanıza gelecek günün tur programları ve ücretleri ile alakalı broşürler bırakılıyor. Fiyatları oldukça pahalı ama İlginizi çekiyor ise bu turlara da katılabilirsiniz.

2.Gece: Palma De Mallorca’dan Barselona’ya seyir…..

2.Sabah:  Akşam 20.00’da Palma De Mallorca’dan demir alan gemimiz sabahın erken saatlerinde 07.00 gibi Barselona Limanına ulaşıyor. Barcelona’da kalış süresi oldukça kısıtlı, saat 12.30’da gemide olmamız gerekiyor; çünkü saat 13.00’da Barcelona’dan demir alacağız. Barcelona’da da liman ile şehir merkezi arası çok yakın. Zaman kısıtlı olduğundan dolayı Barcelona’da gemide satılan turlardan satın alınabilir, fiyat 30 Euro civarı. Ayrıca gemide 9 Euro karşılığında şehir merkezine gidiş / dönüş transferi satılıyor. Bunun haricinde, tam liman çıkışında otobüs durağı da mevcut,  4 Euro gidiş/ dönüş bedeli ile şehrin tam merkezine – La Rambla’nın Piazza Catalunya tarafı –  gidip dönebilirsiniz.

3.Gece: Saat 13.00’da Barcelona’dan demir aldıktan sonra tüm öğleden sonra ve gece Genova’ya seyir.

3.Sabah: Sabah saat 09.00’da Genova Limanı’na varıyoruz. Sabah kahvaltısı ardından gemiden ayrılıyoruz.

Not: Valizler bir gece öncesinde hazırlanarak kapı önlerine bırakılıyor. Her kat için farklı renklerde valiz etiketleri dağıtılıyor, adres bilgilerinizi doldurarak valize yapıştırıyorsunuz. Valizlerinizi, c/out yaptıktan sonra, yolcu geliş salonunda valizinize bağlamış olduğunuz etiket rengine ait kısımda hazır buluyorsunuz.

MSC ORCHESTRA’DAN SONRA GENOVA’DAN NİCE’E.

Gemiden c/out yaptıktan sonra Genova- Nice tren yolculuğumuzu yapmak için Genova Piazza Principe tren istasyonuna doğru yola koyuluyoruz. Liman ile istasyon arası yürüyerek 10 dakika sürüyor, eğer navigasyondan bakarsanız bu süre daha uzun gösteriliyor, bu sizi yanıltmasın.

GENOVA – NICE TREN YOLCULUĞU.

Genova’dan 13.05’te hareket ediyoruz. Tren biletlerini seyahatten yaklaşık 2 ay kadar önce Tren Itallia’nın web sayfasından satın almış ve 2. Sınıf biletler için kişi başı 28 Euro ödemiştik. Bizim biletlerimiz aktarmasız yolculuk içindi,

İtalya, Fransa sınırı olan Ventimiglia’da aktarma yapan trenler de mevcut; bu nedenle bilet satın alırken bu hususa dikkat etmekte fayda var. İnternetten alınan biletlerde mutlaka koltuk numarası olduğu için Validate etme derdi yok. Yolculuk aktarma olmadığı takdirde, yaklaşık 3 saat sürüyor.

NICE’DE KONAKLAMA.

Nice tren garının hemen yakınında yürüme mesafesinde bulunan Nice İbis otelinde konakladık. Kısa süreli seyahatler için yeterli donanıma sahip. Grubun özelliği olarak, odalar çok küçük ve basit döşenmiş. Lokasyon olarak tren garının hemen yakınında;  hem de yürüyerek şehir merkezine, sahile 10 dakika mesafede.

NICE’DEN CANNES VE LES ANTIBES.

Nice’den trenle Antibes 25 dakika sürüyor ve fiyat tek yön 4 Euro civarı.Nice ile Cannes arası trenle 30 dakika ve fiyat 7 Euro. İki kişi olmanız halinde % 50 indirimli bilet alabilirsiniz.Hem Antibes hem de Cannes’da tren istasyonları sahile oldukça yakın ve tren garından çıkıp buraları kolaylıkla yürüyerek gezebilirsiniz.

NICE’DEN MONTE CARLO.

Nice Monaco arası tren ile 20 dakika kadar sürüyor. Yol boyunca şahane bir sahil şeridi ve manzarası var. Bilet fiyatı 4 Euro civarında, değişkenlik gösterebiliyor. Monaco istikametine giden trenler Ventimiglia’dan İtalya’ya geçtiği için mutlaka bilet kontrolü yapılıyor. Monte Carlo’da tren istasyonundan çıkar çıkmaz sizi panoramik şehir manzarası karşılıyor. Şehri kolaylıkla yürüyerek gezebilirsiniz.

NICE – İSTANBUL UÇUŞU.

Nice’de tren garı önünde bulunan otobüs durağından 99 nolu otobüs ile Nice Cote D’Azur Havalimanına ulaşabilirsiniz. Otobüs her yarım saatte bir kalkıyor, ücreti kişi başı 6 Euro, yolculuk yaklaşık 25-30 dakika kadar sürüyor. Eğer THY ile seyahat edecekseniz Terminal 1’de inmelisiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir