Alman Çeşmesi
Sultanahmet Meydanı’nın her bir köşesinden tarih fışkırıyor. İnsan Sultanahmet Meydanı’na hazırlıklı ve dersini çalışmış olarak gelmez ise nereye bakacağını, hangi tarihi eseri inceleyeceğini şaşırabilir. Sultanahmet Meydanı ya da tarihteki ismi ile Hipodrom İstanbul’un şüphesiz ki en çok turist çeken cazibe merkezidi konumunda.
Alman Çeşmesi, Sultanahmet Meydanı’na geldiğinizde farklı mimari yapısı ile mutlaka ilginizi çekecektir.
Alman Çeşmesi, Prusya Kralı ve Alman İmparatoru 2.Wilhelm tarafından 1898 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na yapmış olduğu ikinci ziyaretin anısına yaptırılmıştır. Çeşmenin yaptırıldığı yıllar 2.Wilhelm ile 2. Abdülhamit’in stratejik ortaklık nedeni ile sıkı ilişki içinde olduğu dönemlere denk düşmektedir. Alman Çeşmesi yaptırıldığı dönemde iki ülke arasındaki dostluğun sembolü olarak sunulmuştur.
Alman Çeşmesi’nin tarihine baktığımız zaman yapımı ile alakalı 5 isim öne çıkmakta.
Çizimini; Alman mimar Spitta, yapımını; Mimar Schoele üstelenmiş ayrıca Alman mimar Carlitzik ve İtalyan mimar Joseph Antony de bu projede görev almıştır. Kitabesinde ise Ahmet Muhtar Bey’in imzası bulunmaktadır.
Alman Çeşmesi yapı olarak çeşmeden ziyade bir şadırvan özelliği taşımaktadır. Çeşme tamamı ile Almanya’da hazırlanmış ve 1901 yılında gemi ile Almanya’dan İstanbul’a getirilip şimdiki yerine monte edilmiştir.
Alman Çeşmesi sekizgen bir şadırvan olarak tanımlanabilir. Sekizgen tabanının yedi kenarında benzer kompozisyonda çeşmeler bulunmaktadır.
Anıtsal kalitesi ile İstanbul’da bulunan önemlimimari yapıtlardan biridir.