Yeşilköy: Sanki Bir Sahil Kasabası

Bu yazımızda İstanbul’un sakin ve huzurlu banliyö semtlerinden biri olan Yeşilköy ya da eski adı ile Ayastefanos’dayız. Yaz aylarının hafta sonlarında sahilin istilaya uğradığı ve çok kalabalık olduğu halleri ile değil muhakkak; ama hafta içi ve kış, bahar günlerinde tamamı ile huzurlu ve sakin bir semt. Yeşilköy sınırları içinde Atatürk Havalimanı’nın bulunması nedeni ile – uçakların iniş ve kalkışlarında sıkıntı olmaması adına- semtte yüksek yapılara izin verilmiyor; bu durumun etkisi ile de Yeşilköy, İstanbul’un metropol karmaşası yaşanan semtlerinden ziyade Boğaz hattında bulunan semtlerini andırıyor. Semtte birçok tarihi yapı bulunuyor, bunlara yazımın ilerleyen bölümlerinde değineceğim. Yeşilköy, 1924 yılına kadar San Stefano ( Ayastefanos ) adını taşımış olup 1930 yılında semt Yeşilköy adını almıştır.

YEŞİLKÖY NEREDE BULUNUYOR?

Yeşilköy İstanbul’un Bakırköy ilçesine bağlı bir mahalle olup Yeşilyurt ve Florya mahalleleri arasında konumludur.

YEŞİLKÖY TARİHİNİN EN ÖNEMLİ OLAYI; AYASTEFANOS ANTLAŞMASI.

Yeşilköy tarihinin en önemli olayı 93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı sonunda Ayastefanos Antlaşması’nın burada imzalanmış olmasıdır. 93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı; Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Alexander döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı’dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir.

YEŞİLKÖY TARİHİ TAM BİR KÜLTÜRLER MOZAİĞİ.

Tarih boyunca Türkler ile birlikte Rum, Ermeni ve Levanten nüfusun da semtte yoğunluklu bir şekilde yaşamış olması Yeşilköy’ün mimari yapısını gözle görülür şekilde etkilemiştir. Bu tarz mimari yapıların izleri azalmış olsa dahi semtin eski mahallerinde hala ayakta kalan binalarda bu özellikler kolaylıkla gözlemlenebilmektedir.

AYASTEFANOS RUS ABİDESİ:

93 Harbi sırasında semte Ruslar tarafından dikilmiş olan anıttır. 1914 yılında yıkılmıştır.

YEŞİLKÖY’DE NERELERİ GÖRMELİSİNİZ?

Yeşilköy gezip görmenize değecek birçok tarihi yapıya sahip, eski ile yeninin harmanlanmış olduğu bir sahil semtidir.

Yeşilköy’de aşağıda bahsetmiş olduğumuz mekânları gezerek keyifli saatler geçirebilirsiniz; Havacılık Müzesi, İstasyon Caddesi, Yeşilköy Çarşısı, Rum İlkokulu, Abdülmecit Çeşmesi, Surp Stefan Ermeni Kilisesi, Ayios Stefanos Rum Kilisesi, St. Stefano Latin Kilisesi, Mecidiye Camii, Yeşilköy Feneri, Meyhaneler Sokağı, Yat Limanı, Çiroz Plajı,Yeşilköy Sanat Evi ve Kent Müzesi.

Bu keyifli Yeşilköy gezisinin yorgunluğunu ise sahil kısmında buluna bir mekâna kurulup tercihinize göre; çay, kahve, pasta, deniz ürünleri,vs. ile atabilirsiniz.

PEKİ, YEŞİLKÖY’E NASIL GİDİLİR?

  • Taksim-Yeşilköy dolmuşları ile.
  • Bostancı- Kadıköy-Yenikapı- Bakırköy Deniz Otobüsleri ile.
  • Marmaray ile Yeşilköy durağında inerek.
  • 72 T numaralı Taksim-Yeşilköy otobüsleri ile.
  • 81 numaralı Eminönü-Yeşilköy otobüsleri ile.