Doğu Ekspresi İle Kars

Bu yazı 2016 yılında yapılmış olan bir yolculuğun detaylarını vermekte olup bazı bilgiler güncelliğini yitirmiş olabilirler.

İşin açıkçası kafamın bir kenarında uzun bir tren yolculuğu yapmak vardı lakin bunu hep Kurtalan Ekspresi ile yapacağımı hayal ediyordum. Soğuk bir Aralık günü, Doğu Ekspresi’ni kullanarak, tren ile Kars’a seyahat etmeye karar verdik. Vazgeçme durumunu da ortadan kaldırmak adına hızlıca Ocak ayının ilk haftası için tren, otel ve uçak rezervasyonlarımızı nihayetlendirerek duruma netlik kazandırdık. Artık hemen hemen 25 saati trende geçecek olan bu seyahati hayal etmekten başka yapacak bir şey kalmamıştı. Doğu Ekspresi ile Kars Gezisi bir anlamda başlamıştı.

Doğu Ekspresi ile Kars’a Gitmek İçin Önce İstanbul – Ankara;

Doğu Ekspresi yıllar yılı seferlerini İstanbul hareketli Haydarpaşa – Kars arasında yapmış ancak Haydarpaşa –Pendik ray hattının tadilata girmesinden sonra bu seferlere Ankara – Kars şeklinde devam etmeye başlamıştı.

Bu şartlar altında ilk olarak İstanbul-Ankara yolculuğu yapmamız gerekiyordu. Bu yolculuk için YHT (Yüksek Hızlı Tren) alternatifi de mevcut olmasına karşın zaten çok uzun bir tren yolculuğu yapacağımızdan dolayı Ankara‘ya uçak ile gitmeyi tercih ettik.

“Varamamak, en güzeli yolculukların,  Yollar güzel, gitmek şart.”

Turgut Uyar’ın bu şahane dizelerini ne zaman mırıldansam ya da ne zaman bir yerde karşıma çıksalar hayalime uzun mu uzun tren yolculukları gelir. Trenin camından dışarı bakan bir çift göz ve fonda bu şahane dizeler. İşte Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğu Turgut Uyar’ın bu şahane dizeleri ile yapılan hüzünlü, bembeyaz bir yolculuk gibi.

Tren biletimizi TCDD ‘nin online satış yapan sayfasından aldık. Bilet satın almak, güncel fiyatlar ve tarife hakkında bilgi edinmek için buradan istifade edebilirsiniz.

Sabah erken bir sefer ile Sabiha Gökçen – Ankara uçuşumuzu yaptık. Doğu Ekspresi’nin kalkış saati 18.00 olduğundan dolayı Ankara‘da vakit geçirmemiz gerekiyordu. Planlamamızı Ankara’nın merkezinde yemek, kahve, etrafı dolaşma ve yolculuk için son ihtiyaçları satın almak şeklinde yapmıştık. Uzunca bir süre Kızılay’da bir kafede oturup, etrafı izleyip, kafein stoklarımızı doldurduktan sonra metro ile Kızılay-Ulus yapıp oradan da kısa bir yürüyüş ile Gar’a ulaştık. Bu yolu tercih etmek isterseniz Ankara metro hatları ile alakalı detaylı bilgi için burayı tıklayınız.

Ankara – Kars Doğu Ekspresi;

Trenin kalkmasına daha 2 saat kadar vardı. Garlar, terminaller gözlem yapmak için şahane yerlerdir. Nedendir bilmem lakin tren yolculukları da, tren garları da hep hüzün dolu gelmiştir bana.

Bekleme salonunda bir banka oturup salonun içinden gelip geçen hayatları izlemeye başladık. Yüzlerce insan bir yerden bir yere seyahat ediyor. Kimileri gezmek için, kimileri iş için belki de kimileri acı bir haber aldıkları için. Öğrenciler var, okudukları şehirlere yada evlerine gitmek için trenlerinin kalkacağı saati bekliyorlar, belli ki tren en ucuz ulaşım aracı olduğu için tercihlerini bu yönde kullanmışlar. Neredeyse bir saatten fazla bir süre oturup çevreyi izliyor, bir şeyler atıştırıp, dergi bakıyoruz. Zaman akıp gidiyor ve artık trenlerin varış, kalkış saatlerini gösteren panoda kalkışa 30 dakika kaldığı yazıyor. Trene geçme vakti geldi. Biraz resim çekip, yataklı vagonumuza yerleşmek daha sonra da trenin restoran kısmına geçip hem yolu izleyip hem de bir şeyler yemek-içmek için sabırsızlanıyoruz.

Vagonun girişinde biletlerimizi kontrol ediyorlar lakin kimliğimize falan bakmıyorlar. İçeri geçiyoruz ve kompartımanımıza yerleşiyoruz. Bizim gibi iki tane 1.90 adam için biraz dar olacak olsa da çok keyifli bir yolculuğun bizi beklediğine eminiz.

Tren ile Kars – Doğu Ekspresi Yataklı Vagon;

Yataklı Vagonda Neler Var?

Gece ranza gündüz ise koltuk olan oturma ve yatma grubu.

  1. Dolap
  2. Dolabın içinde mini buzdolabı.
  3. Lavabo
  4. Duvarda askı.
  5. Genel kanının aksine yataklı vagon odalarında değil vagonun ortak kullanım alanında tuvalet var. Kullanan kişilere bağlı olarak temizlik durumunda değişiklik olabilir. Ben şahsen temizlikle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Yanınızda mutlaka ıslak mendil, kâğıt havlu, sabun bulundurmanızı tavsiye ederim. Odanızı kilitleyebiliyorsunuz lakin size ah vah ettirtecek kıymetli eşyalarınız var ise yanınızda tutmanız daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Eğer boyunuz 1.85 üzerinde ise yatak size biraz kısa gelecektir fakat kafanız kapı tarafına gelecek şekilde yatarsanız cam çerçevesinin içindeki 2,3 cm. boşluğu da lehinize kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Yemekli Vagonda Ne Yenir, Ne İçilir, Ortam Nasıldır?

  1. Yemekli vagonda dörder kişilik masalar var. Bizim yolculuğumuz boyunca restoranda herkes kendi halinde sohbet ederek yiyip, içiyordu. Herhangi bir rahatsız edici durum olmadı. Yemekler oldukça lezzetli olup fiyatları ise makul düzeyde idi. Sabah kahvaltısında yediğimiz menemen ise efsaneydi.
  2. Bu kadar uzun bir yolculukta geceyi uykumuz gelene kadar restoran kısmında bir çilingir sofrası kurup yiyip, içerek geçirmeyi planlamıştık. Öyle de yaptık. Sırt çantalarımızı odamıza bıraktıktan sonra restorana geçip yemeklerimizi, içkimizi sipariş edip saat 00.30 ‘a kadar vaktimizi restoranda geçirdik.

Her ne kadar dışarısı karanlık olsa da istasyonlardan ve irili, ufaklı yerleşim yerlerinden geçerken hem bir şeyler yemek, hem de bir şeyler içmek son derece keyifli oldu. En büyük merakımız ise kar yağışı ve manzarasının nerede başlayacak olduğuydu. Restoranda sigara içmek yasak ama vagon geçişlerine çıkıp içenleri gördüm.

Sabah gün doğumu ile uyanıp kar manzarasının, günün doğuşunun keyfine varmak istiyoruz. Sabah saat 06.00 gibi gözlerimi açıp dışarı baktığımda artık trenin tamamıyla beyazlar içinde gittiğini görüyorum. Manzaraya hayran olmamak mümkün değil. Yol boyunca kar olmayan yerlerden de geçiliyor ama Erzincan’dan sonra Kars’a kadar aralıksız olarak beyaz bir pamuk tarlası içinde yolunuza devam ediyorsunuz.

Kahvaltı için girdiğimiz restoranda saatlerce oturuyoruz. Anadolu’nun bize sunmakta olduğu bu muhteşem manzaralar eşliğinde yol alırken insan sanki başka bir boyuta geçiyor. Koca koca şehirler ile alakası olmayan küçük yerleşim yerleri ’’Biz nelerin derdindeyiz, buralarda ise neler oluyor?’’ dedirtiyor insana. Bacalarından helal dumanlar tüten bu evlerde kim bilir ne hayatlar yaşanıyor? Düşünsenize bir kere, bu kadar imkân eşitsizliğine karşın bu evlerden çıkıp üniversite kazanıp büyük şehirlere gelen çocukların başarısını ve ana babalarının gururunu. Okula giden çocuklar trenin yanı sıra koşuyor ve el sallıyorlar. Belki de büyük şehirler ile tek irtibatları hayatlarının içinden birkaç dakika içinde gelip geçen bu bakımsız ve eski trenler.

Belirli bir noktadan sonra kar yağışı ve manzarası sonsuz bir hal alıyor ve ufuk çizgisi diye bir şey kalmıyor. Yataklı vagon kısmına tekrar döndüğümüzde yan odalarda kalan grubun hem şahane müzikler çaldığını hem de manzarayı fotoğrafladığını görüyor ve onlarla sohbet ediyoruz. Grup; Kars‘a fotoğraf çekimi yapmak için giden bir fotoğraf kulübü.

Zamanımız,  uyuklamak, etrafı izlemek, yemek, içmek, resim çekmekle geçiyor. Ayrıca telefonla arayanların ‘’Ne tren ile Kars ‘a mı gidiyorsun? Ciddi misin sen abi?’’ sorularına cevap vermek ve ispatı için resim çekip göndermek de bizi yol boyunca ciddi bir süre oyalıyor.

Planlanan saatte Kars tren garına giriş yapıyoruz. Benim en büyük merakım -18 ‘i nasıl hissedeceğimiz? Biraz yavaş hareket ederek trenden iniyoruz ve indiğimiz an görüyoruz ki istasyonda sadece biz kalmışız. Tren için bekleyen az sayıdaki taksi ise müşterileri alıp gitmiş. Kısa bir süre içinde garın ışıkları da sönüyor. Rezervasyon yaparken konaklayacak olduğumuz otelin yetkilisi “Kars’a varmadan bizi ararsanız sizi istasyondan alırız’’demişti. Son çare olarak onları arıyoruz ve yaklaşık 10 dakika sonra arabanın içindeyiz. Mesafe kısa ama bizim için müthiş bir soğuk lakin millet kazak üstü ceket ile falan geziyor. Şoför arkadaşa meraklı sorular soruyor ve kurduğu bir cümle ile dehşete düşüyoruz ’’Bu sene Kış yapmıyor, havalar iyi gidiyor’’. Şoktayız, dışarısı -18 derece !

Kars’ta Nerede Kalınır?

Biz konaklamamızı Grand Ani Otel’de yaptık. Otel hakkında daha detaylı bilgiye otelin web adresinden ulaşabilirsiniz. Bizim açımızdan herhangi bir sıkıntılı durum olmadı. Kahvaltı da gayet iyiydi. Eğer Kars’ı yürüyerek gezmeyi planlıyorsanız otelin yeri çok merkezi.

Kars’ta Ne Yenir Ne İçilir?

Yemek konusunda ilk akla gelen tabi ki Kaz. Odamıza çantalarımızı bıraktıktan, içimize termal içliklerimizi de giydikten sonra şehri gezmeye çıkıyor ve bir restoran da Kaz yemeğe gidiyoruz.

Kaz olayında beklentimi çok yüksek tutmamdan kaynaklı olarak beklediğim tadı bulamıyorum bu tercih ettiğimiz restoran ile alakalı da olabilir ayrıca fahiş bir hesap ödeyip aman daha dikkatli olalım moduna geçiyoruz. Daha sonra Karslılar ile konuştuğumuzda “biz evde yapalım da o zaman yiyin, restoranlar turistik” cümlesini bolca duyuyoruz lakin böyle bir fırsatımız olmuyor. Aslında biraz çekingen olmasanız insanlar sizi alıp evlerinde misafir edebilmek için can atıyorlar. Misafirperverlik inanılmaz.

Kars’tan Ne Alınır?

  1. Kars Eski Kaşarı
  2. Kars Gravyeri
  3. Göle Kaşarı
  4. Kars Balı

Biz alışveriş için girdiğimiz dükkanda hem alacaklarımızı aldık, hem de tadımlarını yaptık. Demli çay ikram ettiler, içtik. Ayrıca bizimle ilgilenen Ekrem abi ile çok keyifli sohbetler ettik. Şehir hakkında konuştuk. İstanbul‘a döndükten sonra da defalarca alışveriş yaptık.

Kars’ı Nasıl Gezmeli, Nereleri Görmeli?

Şehre geldiğimiz ilk gece hayatın normal akıyor olması bizi biraz şaşırtmış ve de rahatlatmıştı açıkçası. Nedense hava soğuk olduğu için gece sokaklarda pek insan olmayacağını düşünmüştük lakin hava bize soğuktu. Sokaklarda gezenler, kafelerde oturanlar, dükkanlarında çalışanlar vardı yani hayat Karslılar için normal seyrinde akıyordu.

Biz de şehrin sokaklarını dolaşmaya başladık. Dolaştıkça Kars hakkında ne derecede yanılmış olduğumu gördüm. İşin açıkçası bu derece düzenli ve mimari açıdan güzel binalara sahip bir kent ile karşılaşacağım hiç aklımın ucundan geçmemişti. Genel olarak Rus döneminden kalma Baltık mimarisi tarzında yapılmış binalar, heykeller Kars’a bambaşka bir hava katıyor. Kars‘da hep bir şeyler dönmüş bir şey olmuş; Opera binası / Defterdarlık, Kilisler / Cami, Okul / Emniyet binası. İlk gece ve ertesi gün şehri ve çevresini baştan sona dolaştık. Gökyüzü gri hava ise hep buz gibi idi. Ağızımızdan çıkan duman donup yere düşecek gibiydi sanki.

Eğer vaktiniz var ve buralara kadar geldik detaylı gezelim derseniz aşağıdaki yerleri kesinlikle görmenizi tavsiye ederim.

  1. Fethiye Camii. ( Aalexander Nevski Kilisesi )
  2. Kars Müzesi.
  3. Ani Antik Kenti.
  4. Çıldır Gölü.
  5. Kars Kalesi.
  6. Sarıkamış.
  7. Sarıkamış Katerina Av Köşkü.

Kars Şehir Merkezinden Kars Havaalanı’na Nasıl Gidilir?

Biz dönüş yolculuğumuz için havalimanına konaklama yapmış olduğumuz otelin aracı ile gittik. Grand Ani otel -ne gelişte ne de dönüşte- verdikleri bu servislerden ücret talep etmediler.

Havaalanı ile şehir merkezi arasında belediye otobüsleri de çalışıyor. Ayrıca Kars Harakani Havalimanı ile ilgili diğer merak ettikleriniz için ise buradan daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Doğu Ekspresi ile Kars Seyahatine Çıkacaklara Öneriler…

  1. Rahatına çok düşkün olanlar tren seyahatine çıkmadan önce bir kez daha düşünsünler. Yataklı vagon bir otel değil ve WC olayı ortak.
  2. Eğer biz trenin restoranında yeriz içeriz derseniz boşuna ıvır zıvır, su, kola, bira alıp kendinize yük yapmayın. Trende fiyatlar makul.
  3. Yanınızda mutlaka ıslak mendil, kağıt havlu, sabun bulundurun.
  4. Soğuk bir yere gidiyorsunuz lakin tren yolculuğunda üşürüm düşüncesi ile çok kalın giyinmeyin çünkü tren fazlasıyla sıcak oluyor. Kendinizi soğuk havaya karşı koruyacak termal yada koruyucu giysileri Kars’a yaklaşırken giyersiniz.
  5. İlk heyecan ile Kars kaşarı, gravyer, bal gibi alışverişlerinizi çılgınca yapmayın ve boşuna bagajınızı ağırlaştırmayın. Zaten sipariş ettiğiniz zaman evinize kadar kargo ile yolluyorlar.
  6. Dönüş yolculuğunuzu uçak ile yapın lakin tren ile dönüş, gidiş kadar heyecan verici olmuyor (Bu başka bir arkadaşımın tecrübesi olup biz dönüşü uçak ile yaptık)
8 cevaplar
  1. Neslihan Elele
    Neslihan Elele says:

    Ellerine emeğine sağlııkk ba yıl dıııımm????????????????????????????????????????????????????????

    Cevapla
      • Neslihan Elele
        Neslihan Elele says:

        Ben tekrar gitmek istiyorum..ama ne yazık ki tren de yemek ve içki yokmuş artık sadece soğuk sandviç.. çok keyifliydi..yazık..????

        Cevapla
  2. Berk Hatipoğulları
    Berk Hatipoğulları says:

    Özellikle fotograf merakı olanlara son vagondan açılan kapı inanılmaz bir görüntü şöleni sunuyor…

    Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir