Midilli’de (Lesvos) Gezilecek Yerler

MYTILINI(Midilli Merkez): Sappho Meydanı; Sahile çok yakın bir konumda bulunan etrafı kafeler ile çevrili meydan. Meydanda Antik Yunan Şair Sappho’nun heykeli bulunuyor. Sappho Antik Yunan’da çok önemli bir şairdi. Lezbiyen olduğu ve Midilli’ye bu sebeple Lesvos adının verildiği rivayet olunur, Yeni Camii; Ermou Caddesi üzerinde bulunan ve 2.Mahmut döneminde yapılmıştır, Türk Hamamı; Yeni Camii karşısında konumludur, Halim Paşa Konağı; Ermou Caddei üzerinde sergi salonu olarak kullanılmaktadır, Agios Therapon Kilisesi; Midilli’nin en önemli dini yapılarından biri. Ermou Caddesi; Alışveriş dükkânları ile dolu olan Midilli’nin ana caddesi, Panellinion Kafe; Eski Osmanlı Bankası Şubesi olan kafe tamamı ile taştan yapılmış tarihi bir bina.  İç mekân oldukça görkemli ve büyük, yüksek tavanları var. Mimari açıdan etkilenmemek mümkün değil.Yiyecek içecek konusunda pek enteresan bir durumu yok. Ada’da bulunan diğer kafelere göre biraz pahalı ama bir kez bu değişik atmosferde kahve ya da soğuk bir şeyler içip soluklanmanızı tavsiye ederiz.

GERA: Gera Körfezi; uçsuz bucaksız zeytin ağaçları ve masmavi bir deniz. Barbaros Hayrettin Paşa’nın memleketi.

AGIASOS: Agiasos Midilli Adası’nın en yüksek noktalarından birine kurulmuş bir dağ köyü. Agiasos’da; Hediyelik eşyalar satan çarşıyı, Meryemana Kilisesi’ni ve Midillili ünlü Yunan Halk Ressamı olan Theofilos Hacimiail müzesini ziyaret edebilirsiniz.

PLOMARI: Midilli Merkez’den sonra adanın en yoğun nüfuslu bölgesi. Plomari, Ouzo üretiminde Yunanistan’ın bir numarası olarak da biliniyor ve birçok Ouzo üretim merkezi burada. Plomari’de Barbayannis Ouzo Müzesi, Tarti Beach, Melinda Sahili ve Megalochori Köyü görmenizi tavsiye edeceğimiz yerlerdir.

KALLLONI: Kalloni Körfezi; plaj, liman ve kasabası ile hoşça vakit geçirebileceğiniz bir nokta. Sığ denizi ve kum plajları ile ön plana çıkıyor. Kalloni Sardalya Balıkçılığı ve konserve üretimi ile de meşhur. Midilli’nin diğer kısımları gibi Kalloni de birbirinden lezzetli deniz ürünleri tadabileceğiniz tavernalar ile dolu.

SIGRI: Sigri küçük bir balıkçı kasabasıdır. Sigri’de; Lesvos Fosil Parkı Müzesi ( Giriş 3 Euro), Sigri Kalesi ( Osmanlı Kalesi), Agia Triada Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Sigri ile Antissa arasında bulunan St.John the Theologian Manastırı ise zorlu yoluna rahmen görülmeye değer ve sanırım Midilli’nin en yüksek noktasında konumlu. Muhteşem manzara ise garanti. Restoran olarak önerimiz ise; Cavo di Oro ( Deniz Ürünleri).

ERESSOS: Antik Yunan Lirik Şairi Sappho’nun doğduğu köy. Eressos güzel restoranlar, hediyelik eşya dükkânları, kafelerin olduğu tipik bir sahil kasabası. Eressos’da  Skala Sahili ve Pithari Manastırı görülecek yerler sıralamasında öne çıkıyor. Eressos Limanı’nın diğer tarafındaki kayalık Plaj ise dalış tutkunları için çok caziptir. Restoran olarak önerimiz; Güzel yemekleri ve uygun fiyatları ile Blue Sardine.

PETRA: Kayalık bir dağ ile çevrili olan Petra’da il göze çarpan yapı, Petra’nın tepsinde bulunan ve 114 basamak tırmanılarak çıkılan Glykfylousa Panagia Manastırıdır. Glykfylousa Panagia Manastırı muhteşem bir panoramik manzarayı sizlere garanti ediyor. Sahile yakın bir noktada bulunan dar sokaklarda hediyelik eşya dükkânları, bar, kafe ve restoranlar bulunuyor. Petra merkezinden Molivos ve Petra kumsallarına çalışan turistik trenleri de deneyimlemenizi öneririz. Restoran önerimiz; Avlaki Taverna.

MOLIVOS: Molivos Midilli’nin en çok turist ağırlayan bölgesi. Molivos; limanı, taş sokakları, evleri, sahilden tepelere kadar uzanan daracık sokakları ile cennetten bir köşe. Molivos’a gelip eski bir Ceneviz Kalesi Olan Molivos Kalesi’ni (Giriş 2 Euro) de görmeden dönmek olmaz.

SKALA SKAMNIA: Skamnia Yunancada Dut Ağacı anlamına geliyormuş. Bölgede Dut Ağacı çokça bulunduğu için de Dut Ağaçları bu bölgenin ismine vesile olmuş. Oldukça küçük bir balıkçı köyü olan Skala Skamina’da az sayıda restoran ve kafe bulunmaktadır. Ayrıca ünlü Yunan yazar Stavris Mirivilis de Skala Skamina Köyü’nde doğmuş.

MANDAMADOS: Taksiarhis Manastırı ve avlusunda ballı yoğurt ile lokma.

THERMI: Osmanlı döneminden kalma Sarlıca Oteli ve Thermi sahili.

 

 

Ayrıca ilginizi çekeceğini düşündüğüm;

”Midilli ( Lesvos ) Otel Önerilerimiz” başlıklı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.