Kösice, Krakow Gezi Rehberi

KÖSİCE, KRAKOW, ZAKOPANE, AUSCHWITZ-BIRKENAU,

1.GÜN:
KÖSİCE / SLOVAKYA’YA UÇUŞ…

İstanbul – Kosice arası uçus yaklaşık 1.5 saat kadar sürdü. Uzak Olmayan Uzaklar ekibi olarak biletlerimizi yaklaşık 3 ay kadar önce 99 USD’ye THY’den almıştık. Slovakya’nın kış döneminde Türkiye ile 2 saat farkı var. Kösice İnternational Airport oldukça küçük bir havalimanı ve bizim taşra havalimanlarına benziyor.

KÖSİCE NEREDEDİR?

Macaristan, Ukrayna ve Polonya sınırlarına oldukça yakın bir bölgede bulunur. Hornad nehri ile Ore dağları arasında kurulmuştur. Bratislava’dan sonra Slovakya’nın en büyük ikinci kentidir.

KÖSİCE HAVALİMANI’NDAN ŞEHİR MERKEZİNE NASIL GİDİLİR?

Kösice şehir merkezine ulaşımı taksi ya da 23 numaralı otobüs ile yapabilirsiniz. 23 numaralı otobüs saatte bir hareket ediyor, durağın yanında bilet makinesi var, bu makinadan biletinizi temin edebilirsiniz. Farklı zaman seçenekleri mevcut, en ucuz olan bileti alabilirsiniz bu da 0.60 cent, havalimanından şehir merkezine ulaşım yaklaşık 25 dakika sürüyor. Bu otobüsle; tren ve otobüs garının bulunduğu son durağa kadar gidebilirsiniz. Son duraktan otelinize ulaşmak için tramvaylara binmeniz gerekiyor. Tramvaylarda kimse bilet kullanmıyor ve gelişi güzel inip biniyorlar biz de risk aldık ve bilet almadık.

KONAKLAMA…

Konaklama yaptığımız yer Kosice Old Town’ da bir pansiyondu. Kosice Old Town’da genelde küçük oteller var ve hepsi pansiyon olarak adlandırılıyor. Biz konaklamamızı Penzion Grand İsimli otel / pansiyonda yaptık. Otel hakkında detaylı bilgi için burayı tıklayınız.  Rezervasyon yaparken dikkat etmek gerek çünkü bu tip otellerde banyo ve tuvaletin müşterek olma ihtimali çok yüksek.

KÖSİCE’DE GEZİLECEK YERLER NERELERİDİR?

İlk günümü Kösice içinde kısa bir şehir türü yaparak geçirdim. Karlı ve oldukça soğuk bir gündü. Kosice şehir merkezî tam bir eski doğu bloku kenti. Gizemli bir havası var. Binalar gayet iyi korunmuş, şehrin dış mahalleleri, eski doğu bloku tipi toplu konutlar yani klasik yüksek apartmanlarla dolu. Şehiri gezmek için ½ gün yeterli. Çok fazla beklentiniz olmasın, başka şehirlerle kombine edilmemiş bir program yaparsanız mantık dışı olur. Bir tek Kösice’de kalmak oldukça boş ve anlamsız bir program olur.

Kösice’de ziyaret edebileceğiniz başlıca yerler ise;

  • Hlavne Nametstie
  • Elisabeth Katedrali
  • Kosice Old Town
  • Spis Kalesi
2.GÜN:
KRAKOW / POLONYA’YA GİDİYORUZ…

Sabah 08:50’de Flixbus otobüsü ile Kosice’den Krakow Polonya’ya hareket ettik. Flixbus Avrupa içinde seferler düzenleyen bir otobüs firması olup biletimizi seyahatimizden 1,5 ay önce 6.99 Euro’ ya almıştık. Yaklaşık 4.5 saat süren bir yolculuk için oldukça uygun bir ücret, tabii ki de son dakika fiyatlar daha yüksek oluyor. Saat 13.20 de Krakow’a vardık. Online bilet için buradan faydalanabilirsiniz.

KAYAKLA ATLAMA DÜNYA ŞAMPİYONASI / ZAKOPANE…

Buraya geliş amaçlarımızdan biri de Zakopane’de Kayakla Atlama Dünya Şampiyonası’nı izlemekti. Krakow’dan Zakopane’ye gidebilmek için hemen otobüs araştırmaya başladık. İç hat seferleri olan Szwagropol otobüs firmasının bir otobüsünde yer bulduk. Online bilet ve bilgi.

 

Krakow-Zakopane yolculuğu için 5 USD’ye denk gelen 20 Zloty ödedik. Polonya Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen hala Zloty kullanıyor ve hem halk, hem de hükümet Euro’ya geçmemek, bu süreyi uzatmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Bu yolculuğumuz yaklaşık olarak 2.5 saat sürdü ve saat 16:00 gibi Zakopane’ye vardık. Zakopane ve çevresi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Zakopane’den  Wielka Krokiew’e  yani kayak merkezine 5 Euro’ya tekabül eden bir ücret ödeyerek taksi ile geçtik. Yolculuk yaklaşık 10 dakika sürüyor. Başka araç alternatifleri de var; ama Dünya Şampiyonasının yapılmakta olduğu hafta sonu bu alternatifleri beklemekle zaman kaybetmek yerine biran önce Wielka Krokiew’e varmayı tercih ettik. Kayakla atlama sporuna ilginiz varsa ya da hadi geldik izleyelim derseniz bir çok sitede biletler satılıyor; ama Dünya Kupası zamanı her yer hınca hınç dolu idi ve biletler çok pahalıydı; ama o parayı vermeye değerdi, atmosfer nefes kesiciydi. Gece Krakow merkezde konakladık.

3.GÜN:
AUSCHWITZ-BIRKENAU TOPLAMA KAMPI…

Krakow’da ikinci günümüzü insanlık tarihinin utanç abidelerinden birine;  Auschwitz-Birkenau Alman Nazi Toplama Ve İmha Kampı’na ayırıyoruz. Bu kampı görmek ve o mekanların içinde olmak insanı inanın derinden yaralıyor ve psikolojisini bozuyor. Kampın her bir noktasında yaşanmış olan insanlık dramını ve vahşeti hissedebiliyorsunuz ve kafanızda cevabı çok zor onlarca soru oluşuyor.

Kampa gidebilmek adına Auschwitz-tour.com sitesinden rezervasyon yaptık ve turu satın aldık. Krakow’da birçok günlük tur yapan firma var biz de firmalar için yapılan yorumlara göre tercihimizi kullandık ve de memnun kaldık. Sabah saat 08.20’de otelin önünden tur minibüsü bizi aldı ve tur süreci başladı. Krakow şehir merkezinde bulunan otelimizden Auschwitz-Birkenau yolculuğu 1 saat 15 dakika sürdü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saat 10.10’da rehberimiz Lucas eşliğinde Auschwitz müzesine giriş yaptık. Tura başlamadan hemen önce, hangi gruba ait olduğunuzu şaşırmamanız adına, tüm katılımcılara tur rehberleri tarafından renkli stickerlar yapıştırıyor. İçeride tur anlatımları kulaklık ile yapılmakta,  müze Auschwitz ve Birkenau olmak üzere 2 bölümden oluşuyor.  Auschwitz bölümüne meşhur; ‘’Arbeit Macht Frei ‘’yani ‘’Çalışmak Özgürleştirir’’ yazan kapıdan içeri giriliyor. Bu bölümde Nazi Subaylarının konakladığı ve ofis olarak kullanılan evler, burada çalışan Polonya Yahudileri tarafından kullanılan konaklama, banyo mutfak blokları yer alıyor. Mutfak bloğunun arka kısmında ise bir Krematoryum da mevcut. Bloklardan 4, 5, 7 ve 11. blokların içlerini gezdik, bu blokları Soykırım Müzesi haline getirmişler. Buradaki gezimiz 1.5 saat kadar sürdü.

Auschwitz’den sonra, araçla 5 dakika mesafede bulunan Birkenau’ya geçtik. Birkenau ünlü tren hattının da bulunduğu yer. Burada da Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen Yahudilere ait konaklama, tuvalet, yemek yenen, banyo yapılan barakalar ve bunun karşısında da bir çok Krematoryum ve gaz odaları bulunuyor. Tren yolu  bu iki bölümün tam ortasından geçiyor, giriş kapısı ile tren yolunun sonu yaklaşık 1km mesafede. Ortada, fotoğraflarda gördüğümüz Yahudileri taşıyan bir vagon durmakta.  Yolun sonunda ise burada katledilen insanlar için bir anıt mezar bulunuyor.

Birkenau turu da 1.5 saat kadar sürüyor ve sonra tekrar Krakow’a dönüyoruz. 15.00’da oteldeyiz.

4.GÜN:

Kahvaltı sonrası Krakow merkezi ve Yahudi Mahallesi Kazimierz’i ve Wawel Katedrali’ni geziyoruz. Saat 15.30’ da otelin önündeki duraktan 3 numaralı tramvay ile otogara gidiyoruz. Galeria Krakow’un  önündeki durakta inince AVM içinden geçerek otobüs ve tren garına ulaşabiliyorsunuz. Unutmayın Krakow geliş ve gidişte Old Town’a  ulaşmak için kullanacağınız tramvayın numarası 3 ve yolculuk süresi yaklaşık 10 dakika. Saat 16.35’de Flixbus ile tekrar Kösice’ye dönüyoruz. Akşam saat 21.10’da Kösice’ye varıyoruz.

KÖSİCE’DE DÖNÜŞ KONAKLAMASI…

2 numaralı tramvay ile otelin yakınında bulunan durağa gidiyoruz, bu kez kaldığımız otel Kösice Old Town’ın daha da içinde butik Penzion Slovakia isimli bir otel. Otel hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bu otel Kösice’ye gelişimizde kaldığımız otel olan  Penzion Grand’a göre daha iyi ;ama burada kalış süremiz çok kısa ve sabah çok erken bir saatte kalkıp havalimanına gidiyoruz. Bu tesisin odaları gayet güzel. Girişte otantik bir restorandı var, akşam yemeğini burada aldık, fiyatı çok uygun ortamı ise gayet nezihti.

5.GÜN:
İSTANBUL’A DÖNÜŞ…

Sabah saat 05. 00’da uyandık, yürüyerek otelin 10 dakika uzağında olan  Maraton Mieu durağından 2 numaralı tramvay ile Stancia Mieu adlı son durağa gittik.  Stancia Mieu’dan Kösice Havalimanı’na sabah saat 05.00 itibari ile saat başı otobüs var ve numarası 23.

Uçuşumuz saat 08.55’te olduğu için saat 06.00 otobüsü ile havalimanına gittik. Bu otobüslerin bazı seferleri ara duraklara da uğruyor yani direkt havalimanını servisi değiller.

PASAPORT İŞLEMLERİ…

Bize mi denk düştü bilemiyoruz; ama hem Slovakya’ya girişte, hem de çıkışta Pasaport polisi onlarca soru sordu ve tüm otel, bilet, sigorta gibi rezervasyonlarımıza baktı. Bunca seyahate rağmen daha önce hiç böyle bir olay yaşamamıştık,  bunu da dip not olarak vermek istedim.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir