Dünya Sadece Biz İnsanların mı?

KOKO İLE DİYALOGLAR.

Şimdi bu yazıyı okuyan olur ise diyecektir ki “Bu da kafayı mı yemiş?, ülkede bir sürü sorun var ama bu adam kedi, köpek derdine düşmüş. ’’Ama kafamı kurcalayıp duran ve beni son derece rahatsız eden şeyleri yazmadan da durmayı, bu vakalara duyarsız kalmayı kendime yakıştıramadım ve dilim döndüğünce bu sadık dostlarımızdan bir nebze de özür dilemek adına bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.

O kadar çok şey okuyoruz ki hayvanlara yapılmakta olan kötü muameleler ile ilgili; hem devletin belediyeleri tarafından hem de merhametli ve misafirperver olması ile övünmekte olduğumuz halkımız tarafından.

Yıllar önce sahiplenmiş olduğum sadık dostum ‘’ KOKO ‘’  ile parktayız ve ben gene deli gibi kendi kendime konuşup duruyorum, sadık dostum ise bana cevap veriyor. Sadık dostumun bana cevap vermesi için konuşmasına gerek yok ki zaten onun her hareketi -havlaması, pati kaldırması, kuyruğunu sallaması ya da kulaklarını dikmesi, hırlaması- bir konuşma, bir kendini ifade etme eylemi. Konuşarak bile anlaşamadığımız insanlar ile dolu bu âlemde ‘’ KOKO ‘’ ile anlaşmak bazı insan müsveddeleri ile anlaşmaktan çok daha kolay.

Diyorum ki KOKO’ya ‘’Bilir misin? Biz insanları aşağılamak için; köpek oldu kapımda’’ deriz.  ‘’Seni tanıyana ve senin ile dost olana kadar bu lafın anlamını hiç mi hiç düşünmemiştim, şimdi düşünüyorum da ne kadar yanlış bir yaklaşımmış bu, sence de öyle değil mi?‘’

KOKO da bana ‘’Ben sana bir kaç soru sorayım onlara verdiğin cevaplara göre kararını ver’’ diyor ve başlıyoruz soru cevaba.

‘’Fiziksel olarak benden güçlüsün. Beni dövebilirsin ve zaten çoğu hemcinsim dayak olayına maruz kalıyor, seni ısırma imkânım olmasına rağmen tamamı ile köşeye sıkıştığıma kanaat getirmedikçe seni ısırmam, eğer seni ısırırsam sadece kendimi korumak adına ve senden korktuğum içindir ve asla sana kin tutmam, eğer seni arkadaşım olarak tanımlamışsam seni affederim.’’

‘’Söyle bakayım şimdi bana’’, ‘’Sen misin merhametli olan yoksa ben miyim?’’

’Bana yemek ve su vermeden günlerce sıcak altında, zincire bağlı olarak tutabilirsin, yemek verdiğin günlerin hatırına sana gene kin tutmam, ne verirsen onla yetinirim, senin izin vermediğin yemeği asla yemem’’

‘’Söyle bakalım bir kez daha’’,  ‘’Kim daha fazla minnettar, kimin kanaat etme duygusu daha güçlü?’’

KOKO çarpıcı sorularına devam ediyor ve ekliyor;

‘’Seni korumak için elimden geleni yaparım; havlarım, dişlerimi gösteririm, gerekirse sana zarar vereceğine inandığım -canlı, cansız- şeylere saldırırım (bu havada ucan bir poşet de olabilir, eve giren bir hırsız da) , canımı hiçe sayar korurum seni.

‘’Hadi utanma cevap ver!’’, ‘’Sen misin cesur olan yoksa ben mi?’’

Sonra beni insanlık adına iyice utandırıyor ve sıralıyor;

  • Beni satabilirsin.
  • Beni başkasına verebilirsin.
  • Bir yerlere bırakıp kaçabilirsin.
  • Yaşlandığım veya vaktinde dışarı çıkartılmadığımdan dolayı çişimi tutamazsam, bana kızıp beni kapı dışı edebilirsin.

‘’ Yok, olmaz deme biz bu muameleleri o kadar çok yaşadık ki’’

‘’ Ama ben bütün bunlara rağmen ‘’ diyor ve sıralıyor.

  • Beni bıraktığın yerden bütün gücümle sana dönmeye çalışırım.
  • Bir yolunu bulursam mutlaka sana geri dönerim.
  • Ölene kadar seni beklerim.
  • Beni satmanı, terk etmeni sana yakıştırmam.
  • Seni kötülemem.
  • Sana sonuna kadar güvenirim.
  • Asla beni satmayacağını düşünürüm.
  • Hiçbir şey için seni satmam.

   ‘’Evet, cevabını alayım senin mi kalbin büyük yoksa benim mi, sen misin yiğit olan yoksa ben mi?’’ dedi.

‘’İnsanoğlunun kendisinde meziyet olarak gördüğü ve insanların övünmekte oldukları birçok özelliklerini çok daha iyi anlar ve uygularım.’’

‘’Evet, ben bir köpeğim, peki ya sen nesin?

Diğer canlılara yaşama hakkı tanımamak tam bir ilkellik. Hayvanlara eziyet etmeyen milyonlarca insan var ama edenlere bu soruları sormamız ve utanmalarını sağlamamız lazım, hayvanların zararsız ve sadık birer dost olduklarını ve Dünya’nın sadece bizim yaşama alanımız olmadığını, en az insanlar kadar diğer canlıların da sevgiye, saygıya ve kaliteli yaşamaya hakları olduğunu unutmamalıyız.

Asla aklımızdan çıkarmayalım ki diğer canlılara yaşama hakkı tanımadan ve sevgimizi paylaşmadan iyi insan olunmaz.

California’dan sevgiler …..

Gökhan Görkey / PePe…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir