Kos Gezi Rehberi

Yunan adaları son yıllarda yaz tatillerimizin değişmez mekânları oldular. Birçok adanın sınırlarımıza yakın olması, hem de adalarda uygulanan fiyat politikasının Türk insanını pek fazla üzmemesi nedeni ile birçok insanımız Yunan adalarını tatil programlarına dâhil etmeye başladı.. Yunan Adaları; bakir kumsalları, masmavi denizi, bol ve ucuz deniz mahsulleri, Türk insanının damak tadına çok uygun zeytinyağlıları, bembeyaz evleri ile turistler için keyifli vakit geçirebilecekleri cazibe merkezleri durumundalar. Benim de bugünkü rotam bu adalardan Kos. Rehberlik yaptığım yıllarda İngiliz grupları her hafta Bodrum’dan Kos’a götürür ve bir gece konaklama yapar geri dönerdik. O yıllarda Kos’a o kadar çok gidip gelmemden kaynaklı olarak genellikle hep başka Yunan adalarına seyahat etmek bana daha cazip geldi, şimdi ise kızımın da yoğun ısrarı ile rotamızı Kos’a çevirdik. Kos’da konaklayabileceğiniz ucuz oteller için Kos Ucuz Otel Rehberi başlıklı yazıma göz atmanızı öneririm.

KOS NEREDE VE KOS’A NASIL ULAŞILIR?

Kos, ya da bizim deyimimiz ile İstanköy, Bodrum Turgutreis’in hemen karşısında çıplak göz ile görüş mesafesinde bulunuyor. Turgutreis’ten Kos Adası feribot ile yaklaşık 20 dakika sürüyor, yani 20 dakika sonra Avrupa birliği üyesi bir ülkenin topraklarındasınız. Yunanistan ana karasına çok uzaklarında bulunan Kos, biz Türklerin yanı sıra Avrupalı turistlerin de çokça tercih ettiği bir tatil merkezi. Adada havalimanı bulunuyor olması da Atina-Kos uçuşları ile adaya rahatlıkla ulaşılabilme imkânı veriyor.

VİZE GEREKLİ Mİ?

Evet, Kos Adası’nı ziyaret etmeniz için geçerli bir Schengen Vizeniz olması lazım.Yunanistan Vizesi hakkında daha detaylı bilgi için bu yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

’’ELİMİ KOLUMU SALLAYARAK GELDİM, KAPI VİZEMİ VERİN’’ UYGULAMASI NASIL İŞLİYOR?

Kapıda Vize, işte ismi çok sempatik; ama uygulaması pek de öyle olmayan vize biçimi. Öyle bir isim vermişler ki bu uygulamaya sanırsın ki hiçbir işlem yapmadan Kos’a gidip orada kapı vizenizi pasaportunuza bastırıp ülkeye giriyorsun. Yok, öyle değil işte… Kapı vizesi alabilmeniz için bilet aldığınız firmaya seyahatinizden yeterli bir süre öncesi bir takım evraklar vermeniz ve seyahat şirketinin de karşı tarafa yani Yunan tarafına bu evraklar ile başvuru yapması gerekiyor. Sonuç olarak; hani eş dost sohbetleri sırasında ‘’Yahu kapıda vize alınıyor, bizim şirketten arkadaşlar o şekilde gitmiş’’ denilen durum bu. Aynı saçma algı nasıl oluyor da yıllardır devam ediyor? Anlayabilmek mümkün değil. Bayılıyoruz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya.

YOLCULUK BAŞLIYOR…

Saat 08.30; Akyarlar…

Akyarlar’dan Turgutreis’e hareket ediyoruz. Atıştırmalıklar, su vb. malzemeler tamam. Yıllar sonra tekrar Kos’a gidiyorum; ama bu kez kızımlaJ).

Saat 09.00; Turgutreis Limanı…

Kos’a gidecek olan feribota binmek için Turgutreis limanındayız. Birazdan pasaport kontrolünden geçeceğiz. Feribot biletlerimizi Bodrum Expresslines firmasından 15 gün kadar önceden almıştık. Bu dönemde talep yoğun olduğundan dolayı biletleri önceden almanızda fayda var.

Yolculuk 25,30 dakika kadar sürecek. Yurt dışı çıkış pulu almamıştık (Seyahat tarihinde 15 TL olan pul an itibari ile çıkan torba yasa sonucu 50 TL olmuştur) onu da limanda bulunan büfeden alıp Kos’a gitmek için tamamı ile hazır duruma geliyoruz.

Yıllar geçse de çıkış kapısında değişen bir şey yok. İnsanlar gene güneşin altında bekliyor. Yahu şuraya gazino girişlerinde olan tentelere benzer bir şey yapmak çok mu zor?

Saat 09.30; Feribottayız…

İşlemler tamam. Feribota geçtik. Bu kez Kos’a varınca 3 saat kadar sürecek bir ada turu alma niyetindeyiz. ’’Alabileceğimiz bir turunuz var mı?’’diye feribotta bulunan bir yetkiliye soruyoruz. Whatsapp ile karşı taraf ile konuşup, 2 kişi olarak bizi tura yazdırıyor. ’’Liman çıkışında tuvaletlerin yanında bir kahve var, onun orada ağacın altında rehber bayanı bulabilirsiniz ve ona ödeme yaparsınız’’ diyor. Bu işlem de tamam. Tek başıma olsam dağ tepe yürürüm, sıkıntı yok; lakin Ada ile beraber olunca durum farklı oluyor. Kızımı ilk yurtdışı çıkışında hayattan bezdirmemek ve benimle bir daha seyahate gelme fikrinden vazgeçirmemek adına 3 saatlik, otobüs ile yapılan ve adanın belli başlı noktalarını panoramik görüntüleme imkânı olan bir tura yazılmış oluyoruz. Fiyatı kişi başı 15 Euro, tur 11.00’da başlayacak ve 14.30 gibi sona erecek. Salı günleri harici her gün bu tur var ve 5 kişi de olsa 25 kişi de olsa depar alıyormuş.

 

Saat 10.00; Kos Limanındayız…

Feribot limana yanaştıkça tekneden gelmekte olan motor gürültüsü yerini insan uğultusuna bırakıyor. Limana doğru şöyle bir göz atıyorum, durum feci. Onlarca feribot yanaşmış ve pasaport kuyruğunda ciddi insan kalabalığı var. Gümrük görevlileri klasik yavaşlıkları ile hareket ediyor, insan bu kadar yavaş ve tembel hareket edebilir mi? Gelecek feribot sayısı belli, gelecek kişi sayısı belli; ama adamlar yıllardır buna bir önlem alıp işi hızlandırmak adına hiçbir şey yapmıyor. Neticesi upuzun gümrük kuyrukları ve saçma sapan bekleme süreleri. Bravo komşu, şaka gibisiniz…

 

Saat 10.30 Rehberimiz Irini ile buluşuyoruz…

Gümrük işlemlerimizi bitirip pasaportlarımıza giriş damgalarımız bastırdıktan sonra tuvaletlerin yanında bulunan meşhur ağacın altına gidip, rehberimizi bulup tur ödememizi yapma gayretine giriyoruz. Bekleyen bir bayan var; ama bizim aradığımız kişi o değil. Ağacın hemen yan tarafında karavandan bozma bir büfe bulunuyor, o büfenin önüne geçince tur rehberimiz Irini’yi buluyor ve ödememizi yapıyoruz. Benim için 15, kızım için ise 5 Euro alıyor; toplam 20 Euro’ya işi bitiriyoruz. Otobüs gelene kadar serbest zaman. Bir kahve içiyor ve büfenin sahibi ile sohbet ediyoruz, filtre kahve ve yanında 0.50 lt su 2 Euro.

 

Saat 11.00; Otobüsteyiz…

Koltuklarımıza kuruluyoruz. 3 saat boyunca Kos Adası’nı gezeceğimiz tur birazdan başlayacak. Otobüs arka beşli hariç dolu. Klima iyi çalışıyor, nevalemiz tamam, fotoğraf ve video çekmek için makinalarımız hazır. O zaman tur başlasın.

 

Saat 11.20; Yola çıktık…

Tur boyunca; Liman, Platani, Tigaki, Antimachia (Zeytiyağı Fabrikası), Kefalos, Zia Köyü’nü gezeceğiz ve 3 saat kadar sonra 14.30 ‘da şehir merkezinde turumuz sona erecek.

Saat 12.00; Antimachia Zeytinyağı Fabrikasındayız…

Antimachia Köyü sınırları içinde olan bir yeni nesil zeytinyağı üretim merkezine geliyoruz. Kısa bir sunum yapılıyor. Sonrası fabrikanın marketinden alışveriş yapmak için kısa bir mola. Her bütçeye uygun zeytinyağı, sabun gibi hediyelikler mevcut. Zeytinyağı ve sabunlarımız kapıp otobüse geri biniyoruz. Sabunlar 0.80, Zeytinyağları ise litre durumuna göre 2,5 ile 15 Euro arasında değişiyor.

 

 

Saat 12.30; Zia Köyündeyiz;

Antimachia’dan yola çıkıp 15 dakikalık bir yolculuk nihayetinde Zia Tepesi’ne varıyoruz. Müthiş bir manzara eşliğinde Zia’ya doğru çıkan dar yolda bırakın iki otobüsü, iki araba bile yan yana gelince zor geçiyor. Yolculuğun doğasına uyan ve panoramik görüntüyü daha da melankolik kılan yunan ezgileri eşliğinde; zeytin ağaçları, kah görünüp kah yok olan deniz manzarası eşliğinde Zia’ya doğru tırmanmaya devam ediyoruz. Keyfimiz yerinde, bence Zia Kos Adası’nda görülecek en güzel noktalardan biri. Saat 12.30’da Zia’ya varıyoruz. Burada 1,5 saat kadar boş zamanımız var.

 

Zia Tepesi, Kos Adası’nda en muhteşem panoramik manzarayı alabileceğiniz nokta. Yemyeşil ağaçlar, dar sokaklar, begonviller, tavernalar, hediyelik eşya dükkânları ve restoranları ile müthiş bir yer. Ziyaretçileri için en popüler saat akşamüzeri; çünkü buradan gün batımını izlemek paha biçilemez. Biz ise öğlen sıcağında buradayız, olsun pişman değiliz, bol gölgelik ve ağaçlık noktalarla dolu bir yer.

 

Zia cennetten bir köşe sanki. Alchimion isimli cennet köşesi bir kafeye oturup bir şeyler içiyoruz, sunum mükemmel. Bir bira, bir gazoz için 4.50 ödüyoruz,  yanlarında gelen; karpuz, su ve kurabiyeler standart sunum yani ikram. Bu kafe kiliseye çıkan merdivenli yolun üzerinde, yani kiliseye çıkan merdivenleri tırmanmadan önce soluklanmak için oldukça ideal bir yer.

 

 

Saat 14.30; Kos Merkezdeyiz;

Zia’dan Kos merkeze bir yanı plaj diğer yanı ise oteller ile dolu yolları takip ederek varıyoruz ve tur sona eriyor. Bundan sonrası Kos Adası merkezindeki cazibe noktalarını yürüyerek gezmek ve kafelerde keyif yapmak. Eğer Kos’a günübirlik gidiyorsanız bizim aldığımıza benzer yarım günlük bir tur almanızı tavsiye ederim. Kos Adası’nın merkezi küçük bir yer ve tüm günü orada geçirmeniz sıkıcı olabilir.

 

 

KOS MERKEZDE NERELERİ GÖRDÜK?

Yazımın üst kısmında da belirtmiş olduğum gibi adanın merkezi oldukça küçük. Limandan ada merkezine doğru yürüyerek geldiğinizde hayatın daha kalabalık olarak aktığı kısımları, kafeleri ve görülesi mekânları bulacaksınız.

  • Kos Kalesi ( Son deprem sonrası kapalı).

  • Eleftherias Meydanı ( Kafeler ve hediyelik eşya dükkânları ile çevrili şehrin ana meydanı).

  • Defterdar Camii ( Son depremde minaresi yıkılmış durumda).

  • Dimotiki Agora ( Elefherias Meydanı’nda bulunan çarşı).

  • Kos Arkeoloji Müzesi.
  • Aya Paraskevi Kilisesi.

  • Cezayirli Hasan Paşa Camii ( Hipokrat Ağacı ve Kale ile dip dibe bulunuyor).

  • Roma Odeonu ( Eleftherias Meydanı’ndan yürüyerek 10 dakika kadar bir mesafede).

  • Asklepion Sağlık Merkezi ( Merkezden yürüyerek gidilmesi zor, araba ile 10 dakikalık mesafede, özel ilgisi olanlar turlarına ekleyebilirler).

Yukarıda sıralamış olduğum cazibe noktalarının birçoğunu gezip gördükten sonra ki birçoğu birbiri ile iç içe, Hipokrat Ağacı’nn biraz ilerisinde bulduğumuz bir kafeye çöküyoruz. Artık yorgunuz, hava oldukça sıcak ama tatlı bir esinti var bu ağaçların gölgesinde kalmış kafenin bahçesinde. Dinlenmek için son derece ideal, hem  free wi-fi da var. Bu tatlı, hoş mekânın adı Cafe Neratzia, oldukça kibar bir hanım servis yapıyor. Kapının hemen önündeki masaya yayılıyoruz. 1 double espresso ve iki limonata içip 10 Euro ödüyoruz. İki saat kadar bu kafenin keyfini çıkarttıktan sonra sahil kenarından yürüyerek Bodrum’a gidecek feribotumuzun kalkacağı limana ilerliyoruz.

 

 

Bodrum’a dönmek için; sahildeki meşhur Yunuslu Havuzu geçip, Costa Palace isimli otelden sola dönüp, çok az yürüdükten sonra sağ tarafta Bodrum Feribot yazan tel kapıdan içeri girdiğimizde saat 17.00’ı gösteriyor ve feribotumuzun kalkışına 1 saat var. Tüm feribotların dönüş saatleri üç aşağı beş yukarı aynı olduğu için gene mahşeri bir kalabalık var. Neyse tüm işlemlerimizi hallediyor ve feribota geçiyoruz.

Saat 18.45; Bodrumdayız…