Girne: Mavi Köşk

Mavi Köşk, İtalyan asıllı Rum olan Paulo Paolides tarafından 1957 yılında yaptırılmıştır.Kıbrıs doğumlu olan Paolides İtalyan asıllı Rumlardandır ve avukat olmasının yanı sıra silah kaçakçısıdır.Dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Baş piskopos Makarios’un avukatı olup avukatlık mesleğini silah kaçakçılığını gizlemek için bir kılıf olarak kullanmıştır. Şimdi Mavi Köşk diğer adı ile Kaçakçının Köşküne yapmış olduğumuz gezimiz sırasında edindiğimiz bilgileri kısa notlar şeklinde sizlerle paylaşalım.

Mavi Köşk, Girne’ye arabayla yaklaşık 30 dk mesafede bulunmaktadır.
Buraya tur servisleri de kalkmaktadır.
Pazartesi günleri hariç tüm günler 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücretleri;
Sivil 3 TL
Öğrenci 2 TL
Subay, astsubay, uzman erbaş, sivil memur ve emekliler 2 TL
Erbaş ve Er, Çocuk (0 – 12 yaş), Gaziler, Şehit ve Gazi aileleri ve Engelliler için ücretsiz.

Evin konumu tepenin üstünde, askeri birliğin içindedir. Tepeye doğru bakıldığı zaman ağaçlardan ve evin tepenin iç tarafında olmasından dolayı evi görmek pek mümkün olmamaktadır. Ancak evden birçok yer çok rahat görülebilmektedir.

Evin girişinde sizi karşılıyorlar, burada ödemenizi yapıyorsunuz. Tüm askeri birimlerde olduğu gibi ödemeler sadece Kredi Kartı ile yapılmaktadır.
Yoğunluğa göre siz geldikten 5 veya 30 dk sonra rehberlik hizmeti verileceği hatırlatılıyor.

Tanıtım gezisinden önce isterseniz bahçeye çıkıp kendiniz gezebilirsiniz. Burada yüzme havuzunu, bahçedeki mini barı, oturma alanlarını ve manzarayı çok keyifle izleyeceğiniz toplanma alanını görebilirsiniz.

Rehber eşliğinde evi gezmeye alt kattaki odalardan başlıyorsunuz. Burada meşhur süt banyosunu, 2 adet 60 yıllık İngiliz piyanosunu ve daha birçok evin orijinal oturma eşyasını görebilirsiniz.

Üst katta ilk dikkatinizi çeken şey, her odanın farklı bir renk ile dekore edilmiş olması. Dinlenme odası, misafir odası, yatak odası, toplantı odası ve deprem odası olarak hazırlanmış olan çocuk odası.

Toplantı odasında altın kaplamalı büyük bir Meryem ana tablosu bulunmaktadır. Bunu 2 rahibin yaptığı, paha biçilemez değerde olduğu söylenmektedir.

Evin ilgi çekici özellerinden bazıları;
1960’lı yıllarda inşa edilmiş olmasına rağmen tüm odalarında merkezi klima sisteminin kurulmuş olmasıdır.
Deprem uyarısı için özel bir dolabın ve üzerinde özel bir heykelin bulunması, eve sonradan yapılmış olan odanın bina ile arasında boşluk bırakılmış olması depreme karşı ne kadar tedbirli olduklarını gösteriyor.
Bukalemun derisiyle kaplı içki dolabı havanın sıcaklığına göre (yaz – kış) renk değiştirmektedir. Bu özelliği için özel bir solüsyon kullanılmaktadır. Evin sahibi ayrıldığı 1974′ den 1984’deki ölümüne kadar her yıl evin bakımı için para göndermiştir. Sonrasında bakımı yapılmayan dolabın renkleri sararmış durumdadır.
Üst kattaki balkonlu odada oturduğunuzda; güneşin hem doğuşunu hem de batışını izleyebiliyorsunuz.

Evin içinde bulunan kasa yıllar sonra Türkiye’den gelen temsilciler ile açılmış, içinden 20 pound ve altın 1 anahtar çıkmıştır. Anahtarın nerede kullanılacağı halen bulunamamıştır.
Bahçede yerin altına inilen gözlem odası bulunmaktadır. Bu gözlem odası tüm vadiyi görebilmektedir. Barış Harekatı sırasında buradan Türk askerlerine ateş edildiği ve çok sayıda şehit verdiğimizi öğrendim.
Bahçede “eko” yapan bir hitap taşı var. Bu noktadan bağırdığınız zaman sesinizin şiddeti artmakta ve hitap ettiğiniz kişiler evin her yerinden sizi duyabilecek seviyede olmaktadır.
Şarap çeşmesi ve daha birçok özellikleri barındırmaktadır.

Bundan 60 yıl önce yapılmış olan harika bir mimariye ve dönemin tüm teknolojik imkanlarının kullanıldığı lüks bir yaşamı incelemeniz size keyif verecektir. Daha detaylı bilgiye http://kibrismavikosk.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir