Eskişehir, Bambaşka Bir Anadolu

Yurtdışı seyahatlerimde ortasından nehir ile ikiye ayrılan şehirler hep çok hoşuma gitmiştir, nedense koyu yeşil hatta siyah akan bu nehirler ve üzerindeki köprüler şehirlere mistik bir hava verirler; mesela Salzburg, mesela Floransa, mesela Paris.

Türkiye’de ise İç Anadolu bölgesinin gözde şehri Eskişehir’de ortasından geçen Sakarya ırmağı’ nın en uzun kolu olan Porsuk Çayı ve etrafında yapılan düzenlemeler – kafeler, restoranlar, parklar, yeşil alanlar vb.- ile Avrupa kentlerini aratmayacak güzellikte olup ayrıca Anadolu Üniversitesi’nin şehirde arttırmış olduğu genç nüfus popülasyonu ve çağdaş yerel yönetim biçimi ile son derece medeni bir yapılanma ve görüntü içindedir. Şehrin Türkiye’nin çok merkezi bir yerinde olması ve İstanbul, Ankara, Konya gibi şehirlerden Yüksek Hızlı Tren ve diğer ulaşım modelleri ile kolayca Eskişehir’e ulaşılabilmesi nedeniyle şehre olan ilgi ve alaka gün geçtikçe daha da artmıştır. Yüksek hızlı tren ile ilgili sefer, ücret, güzergah bilgilerine T.C Devlet Demiryolları resmi sayfasından ulaşabilir ve  buradan bilet satın alabilir, ön rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Eskişehir’e yapılacak olan 1 gece 2 günlük yada 2 gece 3 günlük geziler şehri görmek isteyenler için ideal süre olup Eskişehir’i keşfetmek için yeterli olacaktır.

Eskişehir’e tren ile geldiğinizde; tren garının şehir merkezinde olmasının avantajını kullanarak gideceğiniz noktalara taksi ile yada yürüyerek kolayca ulaşabilir, otobüs ile geldiğiniz durumlarda ise otobüs terminalinin hemen dışından kalkan tramvay ile şehir merkezine kadar rahatlıkla gidebilirsiniz.

Eskişehir’de gezilecek yerleri şöyle bir sırlamak gerekir ise:

Porsuk Çayı ve çevresi ( Adalar): Porsuk çayı etrafındaki kafelerde vakit geçirilebilir ve Gondol yada Esbot ile keyifli bir Porsuk gezisi yapılabilir.

Odun Pazarı ve Odun Pazarı evleri: Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olan Odun Pazarı ve bu bölgedeki evler şehrin en önemli kültür mirasları arasında yer alırlar.

Sazova Parkı (Bilim, sanat ve kültür parkı): Eskişehir’de mutlaka gezilmesi gereken noktalardan biridir. Sazova Parkı’nın içinde farklı bölümler bulunmaktadır. Bu bölümler; Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Yapay Gölet, Sabancı Uzay Evi, Sualtı Dünyası olup ayrıca kafe ve restoranlar bulunmaktadır.

Balmumu Heykel Müzesi: Madam Tussauds müzelerinin bir benzeri ve resmi adı Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi olan mekan tarihi Odun Pazarı evlerinin birinin içinde bulunmaktadır.

Arkeoloji Müzesi: Tam adı Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi olup Türkiye’de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşımaktadır.Müzede Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini kapsayan eserler sergilemektedir.

TÜLOMSAŞ Fabrikası bahçesinde sergilenen İlk Türk yapımı araba ’’Devrim’’:4.Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatları ile 1961’de üretilen Türkiye’nin ilk otomobili Devrim’i TÜLOMSAŞ fabrikası bahçesinde ziyaret edebilirsiniz.

Kurşunlu Camii Ve Külliyesi: Osmanlı Veziri olan Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan Külliyenin içinde Kurşunlu Camii ve Lületaşı müzesi de ziyaret edilebilir. Lületaşı müzesinin hemen karşısında ise el sanatları çarşısı bulunmaktadır.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı: Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olan Odunpazarı’nda bulunan Atlıhan El Sanatları Çarşısı şehrin en turistik yerlerinden biri olup 2006 yılında Odun Pazarı evleri yaşatma projesi kapsamında orjinaline sadık kalınarak yenilenmiştir.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi’nin hemen yanında bulunan çağdaş Cam Sanatları müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Türkiye’nin ilk cam müzesi olan mekânda 58 yerli,10 yabancı sanatçının eserleri sergilenmektedir.

Eskişehir Kurtuluş Müzesi: Odunpazarı’nda bulunan Mestanoğlu Halil Konağı restore edilip Eskişehir Kurtuluş Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu müze Türk bağımsızlık mücadelesine ilk el veren şehir olan ’’Eskişehir’in’’ kurtuluş müzesidir.

Eskişehir’de yeme içme:

Abdülsellam Balaban Kebap: Eskişehir’in meşhur Balaban kebabını tadabileceğiniz en iyi mekânlardan biri.

Pino Hamburger: Eskişehir’ in yerel hamburger ve pizza markası. Mutlaka denenmeli.

Doyuran Kahvaltı Salonu: Günün her saatinde lezzetli kahvaltı yapabileceğiniz bir mekan.

Yusufeli Çoruh Döner: Lezzetli döner yemek için doğru adres. Odun ateşinde yapılan Artvin usulü yatık döner. Lezzeti şahane. Döner için başka alternatif aramaya gerek yok. Mutlaka denenmeli.

Papağan Çiğ Börek Salonu: Çok popüler olduğu için her daim kalabalık bir mekan. Oldukça turistik.

Kırım Çibörekçisi: Çiğbörek değil Çibörek. Tek kelime ile şahane. Sade mekan. Lezzetli çibörek.

Karakedi Bozacısı: İstanbul’da içilen bozadan kıvam ve tat olarak çok farklı. Denememek olmaz!

Eskişehir’de ulaşım:

Şehrin birçok yerine tramvay ( Estram) ile ulaşabilirsiniz ayrıca belediye otobüsleri de yaygın bir ağ ile hizmet vermektedir. Estram ve belediye otobüsleri hakkında -Güzergâh, hat, saat- detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Şehir çok büyük olmadığından taksi de uygun bir alternatif olarak -3 yada 4 kişilik gruplar için- kullanılabilir.

Eğer yukarıda yazılanlar sizi Eskişehir hakkında bir nebze de olsa meraklandırıyor ise çok fazla gecikmeden bu seyahati yapmanızı öneriyorum. Şimdiden keyifli yolculuklar.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir