2. Mahmud Türbesi ve Haziresi

Sultanahmet’ten Divan Yolu Caddesi’ni takip ederek Beyazıt’a doğru çıkarken, Çemberlitaş’ta yolun sağ tarafında kalır Sultan 2.Mahmud Türbesi. Hani o yıllar yılı önünden geçip de ne olduğunu asla merak etmediklerimizden bir diğeri de bu türbedir ne yazık ki!

2.Mahmud’un 1839’da vefat etmesinin ardından oğlu Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Dönemin ünlü kalfalarından olan Ohannes ve Boğos Danyan tarafından projelendirilmiştir. Türbe için kullanılan arazi ise 2.Mahmud’un kız kardeşi Esma Sultan tarafından tahsis edilmiştir.

Türbenin yapımı 1840 yılında tamamlanmıştır. Avluya geçilen giriş kapısının üstünde bulunan kitabe Yesarizade Mustafa İzzet tarafından yazılmıştır. 2.Mahmud türbesi; sebil, odalar, çeşme ve hazireden oluşan bir yapı bütünüdür.

2.Mahmud Türbesi’nin Osmanlı Hanedan türbeleri geleneğinin en önemli örneklerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

2.Mahmud Türbesi’nde toplam on sekiz sanduka bulunmaktadır. 2.Mahmud’dan sonra bazı aile fertleri daha burada defnedilmiştir.

Türbeye bitişik hazîrede ise; Ziya Gökalp,  İttihat ve Terakki kurucusu İshak Sükûti, Viyana sefiri Sadullah Paşa, tarihçi Ata Bey, ilk basın şehidi Hasan Fehmi gibi isimlerin de kabirlerinin bulunduğu 140 kadar mezar yer almaktadır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir