Korsika: Heyecan Verici Bir Coğrafya

Bağlı olduğu Fransa ile sorunları bitmek bilmeyen Korsika; Sicilya, Kıbrıs ve Sardinya’dan sonra Akdeniz’in en büyük 4.adası konumundadır. Korsikalıların çok büyük kısmı Fransız kimliği ile dertli olup, öncelikle Korsikalı olduklarını ve Fransız olmadıklarını her fırsatta dile getirseler dahi Fransa ile Korsika arasındaki sorun ne uzamakta ne de kısalmaktadır. Napolyon Bonapart’ın da memleketi olan Korsika, Fransa ile olan sıkıntılı ilişkileri ve insanı kıskandıracak doğası ile hep gündemde olmuş ve gündemde olmaya da devam edecektir.

Fransa anakarasının güneydoğu kısmında konumlanmış olan Korsika, Akdeniz’in en gizemli ve cazibe dolu coğrafyalarından biri olup aynı zamanda İtalya’nın Sardinya adası ile dip dibe bir konumdadır,  Sardinya ile Korsika’yı birbirinden Bonifacio boğazı ayırır.  Bence; bayraklarındaki semboller bile hemen hemen aynı olan Korsika ile Sardinya tek bir bağımsız ülke olmalıymış ama birinin ucundan İtalya, diğerinin ucundan da Fransa çekmiş ve kendilerine bağlamış. Zaten; bu iki ada İtalya ve Fransa yönetimine girmeden önce Sardinya bayrağı her iki adayı da temsil eden tek bayrakmış, bu da ada halklarının geçmişteki birlikteliğini göz önüne seren en önemli ispatlardan biridir. Korsika halkının hatırı sayılır bir kısmının ataları Sardinya’dan Korsika’ya göçmüştür, bu nedenledir ki;  Korsika’da İtalyanca benzeri bir yerel dil de kullanılmaktadır.

Akdeniz’in en gözde turistlik adalarından biri olan Korsika yaklaşık 9000 kilometrekare bir alana sahiptir ve bir Avrupa birliği toprağıdır. Ada’nın en büyük kenti Ajaccio olup aynı zamanda da yönetim merkezidir. Bastia, Bonifacio, Calvi, Porto Vecchio’da adanın diğer önemli yerleşim yerleridir.

KORSİKA’YA NASIL GİDİLİR?

Korsika bir Fransız ve Avrupa birliği toprağıdır bu nedenle Korsika’ya seyahat edebilmeniz için  geçerli bir Schengen vizeniz olması gerekmektedir. Türkiye’den Korsika’ya direkt bir uçuş yok bu nedenle izlenecek en mantıklı yol Fransa ya da İtalya’ya uçmak ve oradan feribot vasıtası ile adaya ulaşmak. Bir farklı alternatif ise Avrupa’dan Korsika’ya uçuş bulabileceğiniz bir şehirden aktarma almak.

Feribot Alternatifleri Nelerdir?

Fransız anakarasından; Marsilya, Nice, Toulon başta olmak üzere birçok limandan Korsika’nın Bastia, Ajaccio ve Porto Vecchio limanlarına feribot seferleri var. Fransa’dan feribot ile Korsika’ya seyahat edildiğinde en uzak liman adanın güneybatısında bulunan Porto Vecchio, en yakını ise Bastia’dır.

İtalya’dan da Korsika’ya ulaşmak için feribot alternatifleri mevcut, ilk akla gelen limanlar ise Genova ve Liverno.

Feribotlar hakkında detaylı bilgi için buradan faydalanabilirsiniz.

Uçuş Alternatifleri Neleridir?

Yazımızın üst kısmında da belirtmiş olduğumuz üzere Korsika uçuş alternatifleri ( En azından bizim ülkemizden ) az olan bir destinasyon. Fakat adaya pek tabii ki de aktarmalı uçuşlar ile ulaşmak mümkün. Adada;  Calvi , Bastia, Figari ve Ajaccio’da  bulunmakta olan dört havaalanı mevcut. Bu Havaalanlarından en popüler olanları Bastia’ya yaklaşık 17 Km mesafedeki Poretta Airport ve Ajaccio’ya 5 KM mesafede bulunan Napoleon Bonaparte Airport. Her iki havalimanından da şehir merkezlerine puplic transport mevcut ama Koriska’da puplic transport çok iyi bir işlemediği için rent a car olayını tercih etmeniz hem havaalanından şehirlere ulaşmak,  hem de adayı gezeceğiniz günlerde gidilecek noktalara sorunsuzca ulaşabilmeniz adına faydanıza olacaktır.

KORSİKA’NIN BAŞLICA ŞEHİRLERİ HAKKINDA KISA KISA.

Ajaccio:

Ajaccio adanın batı kıyısında konumlu olup Fransa’dan gelen ziyaretçilere en fazla hitap eden şehridir. Fransız olmayı şiddetle reddeden Korsika’daki diğer şehirlere nazaran daha bir Fransızdır. Şehir olarak söz etmem sizleri yanıltmasın, Ajaccio; nihayetinde bir sahil kasabasıdır. Ajaccio’nun ilk aklımıza gelen cazibe noktaları; Napolyon evi,  Musee Fesch, Turistik liman, Notre Dame Katedrali’dir. (Zaten yazımın ’’Korsika’da nereleri ziyaret edebilirsiniz?’’ kısmında bu cazibe noktalarından kısa kısa söz edeceğim.)

Bastia:

Bastia, Ajaccio’dan sonra Korsika’daki en büyük şehirdir. Adanın genelinde olduğu gibi Bastia’da da muhteşem bir doğa vardır. Bastia şehri adını bir Ceneviz kalesinden almış olup dar ve barok mimari özelliklerimi taşıyan sokakları bizlere biraz Malta, biraz da Sicilya’yı anımsatmaktadır. Kale, Minyatür müzesi, Bastia ulusal müzesi, Bastia Katedrali, Saint Jean Baptiste kilisesi; ilk aklımıza gelen cazibe noktalarıdır.

Corte:

Korsika’da deniz kenarında bulunmayan tek şehir ve adanın eski yönetim merkezi. Deniz tatilinden ziyade doğa ve dağ sporları ile ilişkili tatiller için uygundur. Gezilecek yerler arasında ilk akla gelenler; kale ve arkeoloji müzesidir.

Porto Vecchio:

Korsika’nın Saint Tropez’i desek yanlış tanımlamış olmayız sanırım. Adanın geneline nazaran daha lüks tesisler ve plajların bulunduğu Porto Vecchio; zengin turistler için vazgeçilmez bir şehir ya da kasabadır.

Calvi:

Limanı ve kalesi ile oldukça çekici bir kent. Adanın kuzey kısmında bulunmaktadır.

Bonifacio:

Adanın güneyinde dik kayalıklar üzerinde kurulmuş bir kent Bonificio. Diğer Korsika şehirleri gibi Bonificio da; engin mavilikler, dik yamaçlar ve dinmek bilmeyen rüzgârı ile tam bir Akdenizli ve Korsikalı. Korsika’nın Sardegna’ya hemen hemen en yakın noktası. Eğer Bonificio’ya gelmişseniz Bastion De L’etendart’ı mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

KORSİKA’DA NERELERİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ?

Bonifacio Citadel / Bonifacio:  Bonifacio Kalesi’ni sadece ziyaret etmeyecek, tarihin dar sokaklarında kaybolacaksınız. Korsika’da kaleleri ve eski şehirleri ziyareti sadece ’’ziyaret etmek’’ fiiline indirgersek; adanın coğrafyası ve tarihine haksızlık etmiş oluruz.

La Cittadella / Bastia: Heybetli duvarları arasında hala 15.YY’ı hissedeceğiniz görkemli tarihi yapı. Kalenin dar sokakları arasında gezerken kendinizi bir ortaçağ film setinde hissedeceksiniz. Kale, tüm Korsika kale şehirleri gibi muhteşem bir manzaraya sahip.

Calvi Citadel / Calvi: 5.YY’dan itibaren Korsika sahillerine yapılan saldırılar birçok kez Kristof Kolomb’un kenti Calvi’yi yerle bir etmiştir. Bu kale Calvi’nin Cenevizlilerin yönetiminde olduğu 13.YY’da inşa edilmiştir. Ayrıca bu kalenin sınırları içinde St.Jean Baptiste katedralini de ziyaret edebilirsiniz.

Bastion De L’etendard / Bonifacio:  Bonifacio şehrinin en ihtişamlı ve referans yapısı. Bonifacio Limanı’na bakan bu muhteşem tarihi yapı 19.YY’da Cenevizliler tarafından inşa ettirilmiştir.

Maison Bonaparte / Ajaccio:  Fransız imparatoru Napolyon’un doğmuş olduğu ev. 1967 yılında ulusal müzeye çevrilmiştir.

Musée De La Miniature / Bastia: La Cittadella’nın içinde bulunan ve Korsika tarihini canlandıran minyatür müzesi.

Musée De Bastia / Bastia: Korsika’nın en önemli müzelerinden biri.5 Euro karşılığında ziyaret edebilirsiniz.

Musée Fesch / Ajaccio: Güzel sanatlar müzesi olup Napolyon’un amcası olan Kardinal Joseph Fesch tarafından yaptırılmış olan Palace Fesch’in içinde yer almaktadır.8 Euro civarı bir ücret ile ziyaret edilebilir.

Cathedral Notre-Dame-De L’Assomption: Ajaccio’nun en önemli dini yapılarından biri.

La Cattedrale Di Bastia: Adanın en önemli dini yapılarından bir diğeri.

Eglise Saint Jean Baptiste / Bastia.: İkiz çan kuleli, görkemli kilise.

KORSİKA’NIN BAŞLICA PLAJLARI HANGİLERDİR?

Rondinara: Porto Vecchio ile Banifacio arasında kalan beyaz kumlu plaj.

Palombaggia: Adanın güney kısmının en güzel plajlarından bir diğeri.

Roccapina: Bonifacio yakınlarında şahane koy ve beyaz kumlu plaj.

Santa Gulia: Yaklaşık 2 KM. uzunluğunda beyaz kumlu plaj. Palombaggia’da Porto Vecchio yakınlarında.

Saint François: Ajaccio’da şehir içinde bulunur. Şehir içi konaklamalarda denize girebilmek adına gerçekten iyi bir alternatif.

Algajola: Adanın kuzey kısmında bulunur. Beyaz kum bir plajdır. Her daim rüzgârlı bir bölge olması nedeni ile Kite surf yapanlar için oldukça caziptir.

San Cipriano: Porto Vecchio yakınlarında bulunan Korsika’nın en güzel plajlarından biri.

KORSİKA MUTFAĞI:

Korsika hem dağlık, hem de deniz kıyısı bir yapıya sahip olduğundan dolayı; yeme, içme durumu kıyı ve dağ bölgelerinde farklılık göstermektedir. Kıyı bölgelerinde ağırlıklı olarak deniz mahsulleri ön plana çıkarken ki deniz mahsulleri adına ada tam bir cennet, dağlık kısımlarda et yemekleri ön plandadır.

Korsika’nın şarküteri ürünleri ve lezzetli peynir çeşitleri oldukça meşhur olup, güzel şaraplarını tatmadan Korsika’dan dönmek ise büyük bir kayıptır.

Korsika hakkında çok daha kapsamlı bilgiye  buradan ulaşabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir